Мед Атлант

Священника з Франківщини звільнили з полону

Вчора, 28 червня звільнили з російського ув’язнення священника УГКЦ з Прикарпаття Богдана Гелету, що служив у Бердянську.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський та обмудсман Дмитро Лубінець.

Отця Богдана Гелету та отця Івана Левицького заарештували в окупованому Бердянську ще 16 листопада 2022 року. Там вони близько чотирьох років проводили службу.

Священники Української греко-католицької церкви, які чинили опір окупаційним військам у Бердянську, – зазначив Дмитро Лубінець.

З полону також вдалось звільнити Наріман Джелял, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, захоплений у Криму ще у 2021 році. Олена Пех та Валерій Матюшенко – цивільні, які були в полоні ще з 2017–2018 років. Іще пʼятеро цивільних, які були захоплені на території Білорусі та позбавлені свободи: Микола Швець, Наталія Захаренко, Павло Купрієнко, Людмила Гончаренко та Катерина Брюханова.

Усі вони вже звільнені та вдома – в Україні, – зазначив президент.

Про священиків довгий час не було ніякої інформації.

До нас доходять дуже тривожні сигнали, що вони перебувають під щоденними тортурами. Ми понад півтора року домагаємося їхнього звільнення, апелюючи до різних міжнародних інституцій. Ми знаємо, що вони живі, дякувати Богові. Теж співпрацюємо з нашою владою, шукаючи можливості їх визволити, — сказав про цю ситуацію Блаженніший Святослав.

Він висловив слова щирої подяки Апостольській Столиці за порятунок священників УГКЦ. А особливі слова вдячності скерував до Папи Франциска, кардинала П’єтро Пароліна та всього дипломатичного корпусу Ватикану. Окрема подяка за посередництво була висловлена кардиналові Матео Дзуппі й архиєпископові Вісвальдасу Кульбокасу, Апостольському нунцієві в Україні. Кожен із них зробив неоціненний особистий вклад у те, що ця подія стала дійсністю.

З часу повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року священники Іван Левицький та Богдан Гелета вирішили залишитися зі своїм народом на тимчасово окупованих територіях. Вони служили як греко-католицьким, так і римо-католицьким громадам, даючи світло надії людям, які опинилися під окупацією. Їх заарештували, потім підкинули до храму якісь військові речі та звинуватили в незаконному зберіганні зброї. Надходили дані, що їх нещадно катують, щоби вибити зізнання у злочині, якого ті не скоювали.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...