Мед Атлант

У Калуші покажуть благодійну виставу за мотивами книги ветерана війни

Режисерка народного аматорського театру “Легенда” Леся Піцик зі своїм колективом готує постановку за мотивами книги калушанина, ветерана АТО і російсько-української війни Іллі Тітка “Формула крові”. 

Повідомили у Калуській міськраді.

Я працювала над інсценізацією книги більш ніж три місяці. Було доволі складно, бо твір — немалий і дуже насичений. Доводилося обирати ті моменти, які склали б цілісний сюжет і які водночас можливо показати на сцені. Ілля Тітко розписав у книзі фактично все своє життя на війні. І воно не може не захопити. Від рішення піти добровольцем — до важкого воєнного і повоєнного досвіду, де переплелися всі емоції: і радість, і біль, і розпач, і надія. Перед тим як приступити до роботи над сценарієм, я консультувалася з Іллею Михайловичем. І він мав сумнів, чи варто це робити. Я ж упевнена: про це варто говорити. Бо це є невигадана історія про те, як наші хлопці і дівчата боронили кожен клаптик української землі і продовжують робити це зараз, — розповідає Леся Піцик.

Наразі у “Легенді” активно тривають репетиції. До постановки залучили десять акторів театру. Це відомі калушанам учасники колективу і новачки. Постановку доповнять хореографічні композиції, над якими працює хореографиня Ольга Квецко. Ілля Тітко допомагає збирати для постановки необхідний інвентар. Однак найбільша проблема — з людьми. Не так легко зібрати на репетицію аматорський колектив, де кожен має основне місце роботи. А окрім репетицій на сцені, треба вивчити слова і належним чином налаштуватися на виконання ролі. Режисерка зізнається: через брак чоловіків у колективі постановку довелося дещо “ожіночнити”.

У нас сильний жіночий акторський склад. Проте бракує чоловіків. Тому у постановці ми вводимо багато жіночих ролей, — каже Леся Піцик. — Ми питали думку автора книги щодо цього, і він запевнив: жінки на війні є, і їхня служба дуже важлива.

Леся Піцик і її творчий колектив намагаються поєднати у постановці дві реальності — цивільну і військову. Це і жителі прифронтових міст, де триває цивільне життя, які розуміють, що поруч війна. І донька автора, яка постійно хвилюється, передає на фронт передачі і чекає на нього вдома. І головне — болючий воєнний досвід, обов’язкове ушанування пам’яті полеглих захисників. Побачать глядачі і самого автора у виконанні нового актора театру.

Ілля Тітко на фронті мав позивний Сват. Його так нарекли через мудрість, добру вдачу, високу дисципліну і вміння знаходити порозуміння із людьми, вихід із важких ситуацій. Саме з його позивним і пов’язана назва театральної постановки. Це пропозиція самого автора, — зазначила Леся Піцик.

У книзі є і нотки гумору, і доволі різкі моменти. Режисерка зізнається: один різкий лексичний момент таки дозволила собі залишити у сценарії. Театр має показувати життя таким, як воно є.

Ім’я виконавця головної ролі, як і дату чи місце прем’єри поки що у “Легенді” воліють не озвучувати. Знають точно: вистава буде благодійною.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...