Мед Атлант

Франківська художниця Ірина Чмелик малює в лікарні поранених бійців

30 портретів військових, які перебувають на лікуванні та реабілітації в Івано-Франківській обласній лікарні, за пів року намалювала художниця Ірина Чмелик.

Мисткиня розповіла Суспільному, що створює їх як дарунок-подяку воїнам за захист.

Спілкуючись із військовослужбовцем, Ірина Чмелик малює риси його обличчя. Жінка розповідає: після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну вона здебільшого створювала портрети загиблих військових у межах проєкту “Звитяжці”. А пів року тому вирішила малювати поранених воїнів.

Зі слів Ірини, двічі на тиждень вона приходить в обласну клінічну лікарню і малює кілька портретів. Для більшості воїнів — це перший досвід співпраці з митцем.

“Я подумала, що воїни, які зараз є на лікуванні та реабілітації, теж потребують певної уваги. Тому я опинилася тут. Маю можливість спілкуватися і частиночку своєї творчості передавати хлопцям і дівчатам, які нас захищають”, — пояснює Ірина Чмелик.

Позувати художниці погодився військовослужбовець Денис Вєнгер. Він родом — з Харкова. Майже рік тому пішов боронити країну у складі 92 бригади ЗСУ.

У березні 2024 отримав поранення під час служби у Часовому Яру. Ішов на позицію вночі і під ноги прилетіла ракета. Боєць отримав травму ноги (її згодом ампутували у лікарні — ред.) й опік обличчя, тимчасово втратив зір. Зараз проходить реабілітацію в Івано-Франківську.

“Це — мій перший портрет. Мені сподобалося. Я б хотів показати його дружині та матусі. Потім, можливо, сестрі, якщо буде себе гарно поводити”, — жартує Денис Вєнгер.

Військовослужбовець Олександр Шляховий, портрет якого також намалювала Ірина Чмелик, родом — із Кропивницького. Він воював у складі 79 бригади Збройних сил України. У травні був поранений на Донецькому напрямку.

“Прилетіла граната вночі у посадку. Нас було троє. Один — загинув, я був поранений, а третій залишився цілим. Він допомагав мені виходити з позиції. Я отримав чотири уламки: одне — наскрізне і три — в тілі”, — каже Олександр Шляховий.

Боєць розповів, що його портрет малюють вперше. І він чекає остаточного результату, бо хоче показати своїм родичам, побратимам і “всьому світу, кому тільки зможе”.

Портрети Ірина Чмелик дарує військовим. Згодом фотографії цих робіт розмістять на одній зі стін простору для захисників та захисниць “Мрій і дій”, який зараз облаштовують в обласній клінічній лікарні.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...