Мед Атлант

Пілотів бойових дронів безкоштовно навчають у франківській школі «Вітруган». ФОТО

За 35 днів їх з нуля готують складати, ремонтувати, прошивати, обслуговувати дрони та професійно ними керувати.

Про це повідомляють у пресслужбі міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа.

«Наше навчання включені абсолютно всі аспекти. Приходить людина, яка абсолютно нічого не вміла – на виході вона знає абсолютно все. Дуже важливо – власна внутрішня мотивація і бажання навчатися. Навчання у нас поділене на кілька частин і вони розбавлені. Курсанти не роблять цілими днями одне і те саме, а групуємо види занять. Є теоретична частина навчань і практична. У перші дні хлопці вивчають будову дрона, загальні принципи пілотування. Після того сідають на симулятор і тут здобувають навички, щоб їхні руки звикли до керування. В перервах ми повертаємось в майстерню і там ремонтуємо дрони, вчимося паяти, складати тощо. У підсумку курсант має свій власноруч зроблений дрон, який він спаяв, прошив і коли вже склав екзамен, то на локації він на тому, що зробив вже сам і літає. У кінцевому результаті ми отримуємо людину, яка вміє все, від початку до кінця», – розповідає інструктор і координатор школи «Вітруган» Роман.
Близько сотні годин курсанти тренуються на симуляторі, опісля – виїжджають в поля, де вчаться вражати реальні цілі. У школі також навчають картографії, щоб можна було навести артилерію, військової тактики та стратегії, розвідки і що дуже важливо – тактичної медицини.
«Приїжджає група такмедів, яка привозить повністю обладнання і знайомить, як працювати з турнікетами, як змішувати знеболюючі препарати, як їх правильно вводити, як зрізати одяг з пораненого. Розігруються різні моменти і ситуації, які можуть статися і наш курсант вже може допомагати з евакуацією. Він розуміє, що робить медик на землі, він летить зверху і бачить, що відбувається. Може сказати скільки у медиків є часу, дати команду іншим FPV-пілотам атакувати ворога, коли проводиться евакуація, щоб туди не дійшов ворог. Ми допомагаємо одним людям рятувати інших людей. У нас солдатів не багато, тому ми маємо берегти кожного. Завдання пілота FPV зробити так, щоб менше штурмовиків йшло вперед. Вони спочатку зачищають територію і мають вразити ціль до того, як прийде штурмовик», – каже інструктор школи «Вітруган» Микола Мельник.
Перед початком навчання курсант підписує контракт та обирає бригаду чи підрозділ де бажає проходити військову службу. Курсант отримує відстрочку на період навчання в школі «Вітруган». По завершенню – складає іспит. Після цього проходить базову військову підготовку в лавах Збройних Сил України в кінці якої може скласти екзамен на військову облікову спеціальність #216 «Зовнішніх екіпажів безпілотних авіаційних комплексів (безпілотних літальних апаратів)». Після успішного складання іспиту курсант відправляється у підрозділ чи бригаду де обрав проходити військову службу.
«Дуже важко насправді навчитися літати. Тому раджу усім, хто підписує контракт чи буде мобілізовуватись, обов’язково пройти навчання у центрі «Вітруган». Він заснований в першу чергу досвідченими військовими для цивільних, які хочуть стати на захист країни у лавах ЗСУ, та волонтерами й небайдужими громадянами. Адже чим більше є навчання, тим менше людських втрат і це найважливіше. Сьогодні потреба є дуже велика, адже війна стає все більше і більше технологічною, з використанням дронів, систем радіоелектронної  боротьби  з використанням сучасної робототехніки. Ми повинні реагувати на всі новинки та вдосконалюватись. Тому закликаю всіх, хто приходить в рекрутинговий центр м. Івано-Франківська у ЦНАПі обов’язково пройти тут навчання, щоб дійсно бути підготовленим», – закликає Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.
Щоб записатися на навчання, треба подати заявку на сайті навчального центру «Вітруган» і чекати зворотнього зв’язку.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...