Мед Атлант

Вплив генітального ендометріозу на репродуктивне здоров’я жінок

Генітальній ендометріоз є однією з найбільш актуальних проблем сучасної гінекологічної практики. Незважаючи на понад 150-річну історію дослідження, ця патологія не тільки не втратила своєї актуальності, а, навпаки, набула статусу «хвороби цивілізації», яка залишається предметом інтенсивних дискусій фахівців.

Про це МІСТУ розповів кандидат медичних наук, акушер-гінеколог, репродуктолог Прикарпатського центру репродукції людини Тарас Шемелько.

Світова статистика ендометріозу стала особливо тривожною з початку XXI століття. За висновками епідеміологічних досліджень у 90-99 % хворих ураження виявляють у віці від 20 до 50 років.

Згідно із сучасним уявленням, генітальний ендометріоз ‒ це дисгормональний, імунозалежний і генетично зумовлений патологічний процес. В основі патофізіології якого є виникнення і розростання ендометріоїдних гетеротопій поза межами нормального розташування слизової оболонки матки, – зазначив репродуктолог.

Знаходячись у незвичному мікрооточенні, тканина продовжує рости, зберігати гормональну активність, проходити циклічні перетворення, що призводить до порушення анатомічної та функціональної цілісності органів та інших тканин. Морфофункціонально новоутворена тканина є ідентичною до ендометрія; вона не проявляє властивостей злоякісності, незважаючи на проліферативний ріст і можливість метастазування.

Розрізняють генітальний (92-94 %) та екстрагенітальний (6-8 %) ендометріоз.

  1. Генітальний ендометріоз поділяють на внутрішній (аденоміоз) і зовнішній (ендометріоз шийки матки, піхви, промежини, ретроцервікальної області, яєчників, маткових труб, очеревини, прямокишково-маткової заглибини).
  2. До екстрагенітального ендометріозу відноситься ендометріоз сечового міхура, нирок, кишківника, післяопераційного рубця на передній черевній стінці, легень, поєднані форми.

Наявність болю впродовж багатьох років, тимчасова або навіть повна втрата працездатності, безпліддя обмежують реалізацію жінки у сім’ї і суспільстві, стаючи перепоною на шляху до розкриття її можливостей у економічній і соціальній сферах, – додав лікар.

Безпліддя при ендометріозі зумовлене:

  • порушенням транспортної функції маткових труб,
  • порушенням функціональних взаємозв’язків у системі гіпоталамус-гіпофіз-яєчники,
  • розвитком аутоімунної реакції, перитонеальним чинником (періоваріальні злуки і зрощення),
  • порушенням статевої функції (диспареунія).

Особливо важливою соціальною та медичною проблемою, пов’язаною з ендометріозом, є безпліддя. У здорових жінок ймовірність настання вагітності в кожному окремому менструальному циклі становить 15-20 %, тоді як у жінок із генітальним ендометріозом за відсутності терапії ця вірогідність знижується до 2-10 %.

Завдання лікування ендометріозу полягають у наступному:

  1. зменшення інтенсивності болю;
  2. видалення вогнищ ендометріозу;
  3. лікування безпліддя;
  4. запобігання прогресуванню;
  5. профілактика рецидивів захворювання.

Існують різні типи стратегій для лікування безпліддя, пов’язаного з ендометріозом, зокрема медикаментозна терапія, хірургічне лікування або методи допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ).

Для подружніх пар, яких спіткала проблема безпліддя, часто єдиною можливістю реалізації свого репродуктивного права є застосування ДРТ. ДРТ – це методи терапії безпліддя, при яких окремі або усі етапи зачаття і раннього розвитку ембріонів здійснюються поза організмом матері, – зазначив Тарас Шемелько.

 

Медикаментозне лікування, хірургічне, допоміжні репродуктивні методики, психологічна підтримка – все це вам можуть надати в “Прикарпатському центрі репродукції людини”. Тут за державний кошт лікують жіноче та чоловіче безпліддя. 

Протягом 2023 року в заклад звернулося майже 3 тис. осіб. Медики провели близько 400 процедур допоміжних репродуктивних технологій. 226 жінок таки отримали бажану вагітність. 

Варто додати, що в «Прикарпатському центрі репродукції людини» здійснюють лікування по пакету програми медичних гарантій. У центрі вам нададуть якісну допомогу на кожному етапі. З кожним пацієнтом тут працюють індивідуально, з урахуванням його потреб та можливостей. 

За додатковою інформацією звертайтесь за телефоном +380 68 525 2828. 

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола 51г

Реклама

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...