Мед Атлант

Чим небезпечний полікістоз яєчників?

Про синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) поговорили з лікарем-гінекологом медичної практики “Медлюкс” Іриною Веспянською. Що таке СПКЯ і які причини? Як діагностувати та яким має бути лікування? Вагітність та СПКЯ. Які ускладнення  та наслідки на здоров’я жінки?

СПКЯ — це складний полігенетичний метаболічний синдром. Зустрічається в 4-20 % жінок репродуктивного віку. Причини СПКЯ достовірно невстановлені, проте відомо, що він може бути генетично обумовленим.

Підвищеному ризику виникнення СПКЯ піддаються жінки з діабетом 2-го типу в сімейному анамнезі, жінки які приймають протиепілептичні медикаменти. Стрес, навколишнє середовище є також додатковими чинниками виникнення СПКЯ. Часто захворювання діагностують  запізно, при виникненні  ускладнень(непліддя, випадіння волосся, алопеція, акне й інше)”, – зазначає гінеколог МЕДЛЮКС Ірина Веспянська.

Основною причиною СПКЯ — є збільшення чоловічих гормонів (андрогенів) в організмі жінки, що спричиняє стійкий гормональний дисбаланс. Це призводить до розвитку несприятливої функції яєчників та утворенні множинних кист. Згідно з критеріями, представленими в міжнародному керівництві, на основі доказових даних від 2023 року діагностування СПКЯ  вимагає як мінімум двох із трьох наступних критеріїв:

  • клінічна або біохімічна гіперандрогенія (збільшення чоловічих гормонів)

  • овуляторна дисфункція (порушення менструального циклу, відсутність овуляції)

  • морфологія яєчників(полікістозні яєчники за даними УЗД)

Укладення та наслідки СПКЯ в молодому віці: безпліддя, метаболічні порушення. У зрілому віці — це розвиток діабету 2-го типу, гіперліпідемії, серцево-судинних захворювань (інсульту, інфаркту). Затримки та відсутність менструацій у жінок з СПКЯ призводять до розвитку гіперплазії ендометрію, передракових станів ендометрію, раку ендометрію. Під час вагітності у жінок із СПКЯ підвищений ризик виникнення артеріальної гіпертензії, прееклампсія, гестаційний діабет. 

Лікування є  медикаментозним, спрямоване на нормалізацію менструального циклу та відновленню фертильності. Жінки зі СПКЯ повинні бути проінформовані про високу ймовірність успішного настання вагітності природнім шляхом або методом екстракорпорального запліднення.

Окрім того, потрібна модифікація способу життя, харчування, зниження ваги тіла,  дієта зі збільшенням білків (бобові, нежирні сорти м’яса, корисні жири соняшникове насіння, авокадо, риба. Необхідно скоротити вживання  напівфабрикатів, рафінованих вуглеводів. Пийте достатню кількість води (1.5 -2 л), вітаміни Магній, Віт Д, Омега-3, спорт, аеробні навантаження (біг, хода, велосипед, або силовий фітнес, кросфіт). Це все також усуває прояви СПКЯ.

Мета лікаря не лише призначити медикаментозне лікування, а й психологічну підтримку (проблема акне, гірсутизму, проблеми з контролем ваги . проблеми з зачаттям, довготривале лікування викликає депресію та тривогу). СПКЯ — це хронічне захворювання тому повністю його на жаль вилікувати не  можливо. Але за умови вчасного візиту до гінеколога, правильної корекції лікування пацієнтка може уникнути вищеперечислених ускладнень та покращити якість життя. Бережіть себе та будьте здорові!

Запис: 066 685 91 22

Адреса: Січових Стрільців, 70, м. Івано-Франківськ.

FaceBook: Медлюкс медична практика та лабораторія

Instagram: @medluks

Реклама

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...