Мед Атлант

У ЦМКЛ провели надскладну операцію для 48-річного іванофранківця

В хірургічному відділенні ЦМКЛ провели надскладну операцію для 48-річного іванофранківця Романа Бревко. У пацієнта у 2020 році була зупинка серця і він пережив клінічну смерть.

Окрім того, у чоловіка значна надлишкова вага – 230 кг. Зважаючи на це, лікарі стикнулись із величезними ризиками і складністю проведення оперативного втручання з видалення защемленої грижі, повідомляють  на сторінці КНП “Центральна міська клінічна лікарня Івано-Франківської міської ради”.
«У мене грижа почала рости десь два роки тому. Перше була незначна гулька на животі. Я не надавав цьому значення, але вона ставала твердіша. Звертався до лікарів та в інші медзаклади, де діагносували грижу і сказали, що з нею живуть. Мені її вправляли і на той момент біль вщухла. Але дискомфорт був завжди: я не міг лежати на животі чи на спині, починалися болі, які знімав за допомогою препаратів», – ділиться спогадами пацієнт.
Чоловік розповідає, що йому защемило грижу у вівторок, 18 червня. Швидкою медичною допомогою його відвезли в інший медзазклад.
«Там мені сказали, що нема защемлення. Хоча в мене була блювота, здуття, загальна слабкість. Тому виписали таблетки. Я нічого не їв два дні. Мене почав сильно боліти живіт. Прийняв знову знеболювальні, допомогло. Але на наступний день мені стало дуже погано».
Далі – потрапив в ЦМКЛ. Тут у хірургічному відділенні зібрався консиліум лікарів, на якому було прийнято рішення провести негайне оперативне втручання.
З 20:00 до 23:00 з пацієнтом активно працював лікар-анестезіолог.
«Ми провели спіно-епідоральну анестезію. Складність в тому, що технічно це зробити тяжко через надлишкову вагу, оскільки внаслідок значної жирової клітковини ідентифікація міжхребетних просторів була майже неможлива. З допомогою сучасної апаратури під УЗД-навігацією ідентифікували проміжок, який нам був потрібен для знеболеня і провели постановку епідурального катетеру, що дало можливість дозувати анестетик та “відключити” тільки черевну порожнину. Були ризики з проведенням загальної анестезії через серцеву хворобу пацієнта, надлишкову вагу, внаслідок чого він уже переживав клінічну смерть», – розповідає лікар-анестезіолог Олександр Степаненко.
Непроведення оперативного втручання загрожувало життю пацієнта. Операція розпочалась о 23:00 і тривала 3 години до 2:00.
«Патологія була запущена, хворий з непрохідністю 4 доби. Тому після консультацій з медичним директором ЦМКЛ Олегом Ціхонем було прийнято рішення про термінову операцію», – каже завідувач хірургічного відділення, заслужений лікар України Анатолій Богуш.
Операційна команда:
– Лікарі-хірурги Анотолій Богуш,Олег Дуб, Петро Шинків, лікар-інтерн Михайло Бандура, операційна медсестра Ірина Репецька, лікуючий лікар Лілія Приймак-Богуш;
– Лікарі-анестезіологи Олександр Степаненко, Роман Драгомерецький; медсестра-анестезистка Оксана Якубів.
Зараз наш пацієнт добре себе почуває. Ділиться пережитим, адже під час операції він перебував у свідомості:
«Мені дуже сподобалось ставлення і робота лікарів, я навіть розповідав їм різні анекдоти про москалів та ше й допомагав контролювати свої показники».
Роман Бревко вже успішно виписаний з ЦМКЛ.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...