Мед Атлант

Кліматичні зміни на Прикарпатті: від рекордів до нових викликів

Прикарпаття стикається з помітними кліматичними змінами. Абсолютний максимум температури в Івано-Франківську зафіксовано на рівні 37,3 градуса  20 серпня 1946 року (в області 37,6 градуса 19 серпня 1946 р). На сьогодні цей рекорд залишається неперевершеним, хоча за останні роки температура влітку досягала 34-35 градусів, що є досить високим показником для області.

Про це МІСТУ розповіла начальник відділу гідрометеорологічного забезпечення Тетяна Атаманюк.

Зростання температури
Зміни клімату в Івано-Франківську виявляються в частішанні спекотних періодів, які останнім часом тривають довше, ніж раніше. Раніше спекотні періоди тривали лише від трьох до п’яти днів, тоді як зараз їх тривалість досягає вже двох тижнів. Якщо температура сягне 37 градусів і вище, можна буде говорити про температурні аномалії. Наразі температура в 35 градусів уже вважається небезпечною для здоров’я людини, рослинного та тваринного світу, який є характерним для нашого регіону.

Вплив на екосистему
Зміна температурних режимів, нерівномірний розподіл опадів, а часто їх дефіцити негативно впливають на флору та фауну регіону. В Івано-Франківську спостерігається поступове поширення нових видів рослин і комах, які раніше не мешкали тут. Це свідчить про глобальні кліматичні зміни, які змінюють природне середовище.

Літні місяці приносять не лише спеку, але й стихійні локальні явища. Наприклад, 15 липня в Яремче було зафіксовано сильну зливу, що призвела до локального паводка з підйомом води на 92 сантиметри. На щастя, обійшлося без жертв, але випадки загибелі людей, зокрема на річці Пістенька на Косівщині, де загинула людина, нагадують про небезпеки, які можуть супроводжувати такі погодні аномалії.

Прогноз погоди
Очікується, що з 18 липня з проходженням холодного атмосферного фронту температура повітря поступово почне знижуватись. Проте не можна виключати, що в серпні ми знову зіткнемося з підвищенням температури до 30-32 градусів. Глобальні кліматичні зміни, а також вплив військових дій на Сході України, також можуть мати свої наслідки на атмосферні процеси, а відповідно і на погодні умови.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...