Мед Атлант

50 млн на заходи з енергозбереження: як працює найбільше ОСББ в Івано-Франківську

Найефективнішим механізмом управління спільним майном у багатоквартирному будинку є здійснення такого управління за допомогою об’єднання його співвласників — ОСББ.

Про досвід управління: від заснування до успішного функціонування, розповіла голова найбільшого івано-франківського ОСББ «Китайська стіна 54» Оксана Іванюк.

“80% – це робота з співвласниками, де ти доносиш, розказуєш і навіть інколи сотні разів те саме. Ми почали з 2016 року, будинок був у дуже тяжкому стані. Були зношені практично всі мережі. Крок за кроком, закривали різні питання, найперше – аварійні, потім поточні, а закінчували капітальним ремонтом”

З часу створення ОСББ було замінено інженерні мережі, встановлено енергозберігаючі вікна та двері в місцях загального користування, зроблено капітальний ремонт центральних електрощитових та системи освітлення, установлено систему відеоспостереження, упорядкована прибудинкова територію, площею 1,83 га, висаджено більше сотні молодих насаджень та багато іншого.

“Важливо ніколи не зосереджуватися в будинку на людях, які критикують, які всім не задоволені. Тому залучайтеся підтримкою ініціативних, працюйте з тими, які байдужі – їх перетягнути на свій бік і переконувати”, – радить Оксана Іванюк.

Завдяки міській програмі “Бюджету участі” встановили дитячий майданчик, а також тренажерні спортивні елементи для дорослих і підлітків.

Поступово перейшли до капітального ремонту будинку. Почали з “Теплих кредитів”- утеплення будинку, а потім завдяки державній програмі фонду Держенергоефективності «Енергодім».

Сумарно вартість виконаних робіт в будинку склала понад 50 млн грн. З них:

  • 70 % компенсація з державного бюджету та міжнародних донорів;
  • 20% частка співвласників будинку;
  • 10% відшкодування з міського бюджету.

Також від міста була певна допомога для нанесаеня муралів. Адже будинок на об’їзній, щоб він став окрасою і мікрорайону і міста було сприяння від мііської ради.

“Закликаю не боятися брати відповідальність у власні руки, за своє майбутнє, за майбутнє свого житлового фонду, свого будинку. На етапі старту все виглядає важки, страшно, але крок за кроком, маючи бажання, можна рухатися до успіху”, – підсумовує голова ОСББ.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...