Мед Атлант

Понад 300 млн грн підтримки: Коломийська громада – це надійний тил для військових

Надійний тил – це не тільки про ресурси для ЗСУ. В Коломиї живуть сім’ї захисників, тут знайшли прихисток тисячі ВПО.

Тож громада працює на те, щоб створити комфортні умови для них, розповів Коломийський міський голова Богдан Станіславський.

«Коломия – це надійний тил для наших військових. Таку ціль громада поставила для себе з 2022 року, і ми її досягли та продовжуємо її розвивати. Впродовж цих двох років міська рада акумулювала понад 300 мільйонів гривень підтримки для військових частин. І навіть зараз, попри вилучення «силового» ПДФО, не втомлюємося допомагати Силам оборони України. І допомагаємо не тільки частинам, адже в громаді діє адресна допомога військовим на придбання амуніції та допомога пораненим на лікування», – наголосив він.

У пріоритеті – соціальна підтримка, створення інклюзивного міського простору, розвиток освіти.

«Щоб кожен захисник, який повернеться додому, міг відчути себе в комфорті, знати що його діти мають змогу розвиватися. Щоб кожен мешканець громади, який зараз волонтерить, працює на ЗСУ і на благо країни, мав необхідні умови для розвитку себе, Коломийської громади і України загалом», – зазначає Богдан Станіславський.

Упродовж активних бойових дій від 2022 року Коломийська громада активно долучається до допомоги армії.

“Викликом для кожної громади є зберегти темп, який був упродовж 2022-2023 років на допомогу військовим. Якщо говорити про загальні цифри, то вони балансують на рівні минулого року, але згенерувати ці кошти у багато разів складніше, ніж минулих років. І правильно говориться від деяких проєктів у частині забезпечення освітньої мережі або інфраструктури громада відмовляється, оскільки розуміють, що запити від військових є життєво важливим”, – наголосив виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук.

Ключовою статтею закупівель і надалі залишаються дрони. Адже впродовж червня 2024 року на закупівлю дронів було витрачено 19,2 млн. грн. – це 79,2 відсотка від усіх витрат, які сумарно становили цього місяця близько 25 млн. грн. на закупівлю товарів та послуг для підтримки Сил оборони. Таким чином, із запланованих понад 900 млн. грн. упродовж року видатків на підтримку Сил оборони, станом на 30 червня 2024 року муніципалітети через систему закупівель витратили близько 200 млн. грн., з яких 165,1 млн. на закупівлю дронів.

Також у громаді планують створити спортивний зал для реабілітації військових, де будуть працювати відповідні спеціалісти. Для цього проєкту отримали грантові кошти в розмірі 400 тисяч гривень, та ще 200 тисяч використають з міського бюджету.

Уже до кінця серпня має розпочати свою роботу Ветеранський простір. Зараз ведуться інтенсивні будівельні роботи. Простір створять для того, щоби ветеран міг прийти в одну точку, де будуть діяти відділи управління соцполітики, представник ЦНАПу та інші установи відповідно до потреб військових. Планується, що будівля матиме три поверхи і там будуть розміщені різні простори. Це приміщення буде комунальним з співпрацею з громадськими організаціями. Такі установи вже діють в області на кшталт “Єдиного вікна”, проте в Коломиї цей проєкт планують зробити масштабнішим.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...