Мед Атлант

Ніж з руківʼям із зуба мамонта вартістю тисячу доларів: як у Коломиї працює двічі релоковане підприємство. ФОТО

На початку повномасштабного вторгнення із Краматорська до Коломиї переїхала майстерня з виготовлення ножів підприємця-переселенця Олексія Ровдо, який двічі через окупантів втратив дім, але не здався.

Нині він наполегливо працює, розвивається й допомагає ЗСУ. Чоловік розпочав свою справу в 2012 році, як хобі.

«Ножі все життя мене захоплювали. А в дитинстві я просив свого дідуся, щоби він навчив мене їх робити. І якось мене запросив майстер, показати, як це робиться професійно. Після того я почав робити сам. Побачив, що в мене виходить, більшості це подобається, тому почав розвиватися. У 2014, коли почалася війна, я вирішив що це стане основною моєю справою і започаткував майстерню – переїхав у Краматорськ з Донецька”

На Прикарпаття переїжджали самостійно. Привозили продукцію з Краматорська, продавали і використовували ці кошти, щоби перевозити обладнання. Так тривало близько 1,5 року. За словами Олексія, спершу було важко з житлом і приміщенням, проте міська рада допомогла знайти приміщення для виробництва орендує 200 кВ.

У майстерні працює 10 найманих працівників, з них 9 – внутрішньо переміщені особи. Троє працівників переїхали з Краматорська разом з Олексієм.

У них повністю автономне сімейне виробництво, адже з Олексієм до Коломиї переїхала сімʼя та його батьки – вони роблять усе, що стосується шкіри. Дружина фотографує готову продукцію, виставляє на сайт та займається інтернет-магазином.

 

Ножі виготовляють переважно подарункові та робочі. Дизайн Олексій Ровдо придумує виключно самостійно. На сьогодні уже вироблено більше 10 тисяч ножів. Для виготовлення використовують найрізноманітніші матеріали.

“Важко сказати скільки видів ми виробляємо, адже навіть змінюючи матеріал руківʼя, вже отримуємо інший зразок. Було бажання створити ніж, який буде гарно виглядати на полиці, і в той же час, можна його взяти й попрацювати ним, отримавши при цьому задоволення. Він не тупиться довго. Нічого складного”

Найдорожчий на сьогодні ніж-клинок коштує тисячу доларів. Він виготовлений з мозаїчного дамаску (коваль складає сталь певним чином, при цьому утворюється візерунок), руківʼя – зі стабілізованого зуба мамонта. Чохол – з натуральної шкіри зі вставленням шкіри пітона.

Процес виготовлення також дуже цікавий. Спершу робляться воскові моделі всієї фурнітури, збирають в «ялинки», потім уже виливають їх з кольорових металів (латуні, мельхіору). Щодо клинків, то купують ковані заготівки і самі виробляють. Далі Олексій з помічниками усе це складає в готовий продукт. І наприкінці його “одягають” в чохол.

«Коли ще це було як хобі, я поставив собі мету – розвивати український ринок. Експорт мені не цікавий. На сьогоднішній день найбільший наш замовник – це Збройні Сили України. Ми робимо нагородну зброю для підрозділів, Сил спеціальних операцій, СБУ, Прикордонної служби”

Майстер розповідає, що виготовляли ножі для Кирила Буданова, Григорія Галагана, Валерія Залужного. Практично на всіх ножах Олексій Ровдо ставить свої ініціали – так можна розпізнати його продукцію.

Також чоловік активно допомагає ЗСУ – ножі активно продаються на аукціонах. Часто просто дарує свої вироби захисникам.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...