Мед Атлант

«Чоловік хотів бачити мене красивою і щасливою»: як на Франківщині працює ГО «Дружини янголів». ФОТО

Суспільство часто не може зрозуміти дружин загиблих військових і нав’язує свої стереотипи: не можна усміхатися, красиво одягатися та фарбуватися, ходити в кафе чи викладати світлини у соцмережі. Вони повинні сидіти вдома та плакати.

МІСТО поспілкувалося з представницями ГО «Дружини Янголів» Іриною Круховською та Зоряною Белюженко, які розповіли, як знайти в собі сили жити далі після втрати близької людини на війни.

«Наша організація дуже молода. Ми її офіційно зареєстрували в листопаді минулого року задля того, щоби підтримувати одна одну, щоб нести пам’ять про наших героїв, і мати можливість бути побаченими і почутими. Спочатку просто зустрічалися «за чашечкою кави», побачили, що нас стає більше і зрозуміли, що можемо зробити щось суттєвіше. І що своїм прикладом можемо ще комусь допомогти. Бо, на жаль, кількість таких жінок як ми тільки збільшується»

Команда налічує 115 учасниць і їхня кількість постійно зростає. Жінки регулярно проводять зустрічі.

«Є організації, які приймають до себе і дружин, і матерів – усіх родичів. До нашої організації входять тільки дружини. Ми втратили свої чоловіків два роки тому і спочатку були самі: ні про що не знали та самі виходили з цього стану як могли»

ГО співпрацює з іншими спільнотами, зокрема всеукраїнською «Ми разом— дружини полеглих Героїв». Цікавим був спільний проєкт з арттерапії художника Олег Юрова, де жінкам допомагали створювати свою історію кохання на холсті.

«Коли в Києві було відкриття виставки, ми зібрали кошти на автомобіль для військових – був вхід за донат. Ці картини з історіями кохання наразі їздять по Україні, а в електронному вигляді доступні  навіть за кордоном.»

Нещодавно команда анонсувала особливий проєкт «Дружини Янголів – розправити крила». Його реалізація стала можливою завдяки гранту від «Теплого міста», який підготували за сприяння Оксани Коляди та її команди. Він буде проходити 23 і 27 серпня в Івано-Франківську. До нього залучені професійні фотографи, візажисти та перукарі.

«Цей проєкт створено для того, щоби показати, що вдова це не тільки чорна хустка і сльози все життя. Дружини загиблих військових не мають права піти в кафе випити кави, вони мають бути постійно в чорному, постійно заплаканими. Але діти не хочуть бачити заплакану маму. Бо діти щасливі тоді, коли щаслива мама»

Насамперед планують долучити дружин з більш віддалених куточків області, які не можуть самостійно вийти з цього стану.

«Вони бояться зробити цей крок. Думають, що скажуть люди. А ми хочемо в думках людей змінити образ вдови. Тому що хто мені може сказати, як я маю себе поводити чи як виглядати? Сьогодні я хочу намалювати губи червоним, а завтра не захочу. І хто може мені казати, чи маю я право це зробити? чи маю право взути каблуки, чи не маю? Я це маю вирішувати сама. Мій чоловік хотів бачити мене красивою і щасливою»

Разом з командою уже реалізовано багато цікавих заходів.

«Нещодавно ми мали заняття з фотографії – професійний фотограф нас навчав, як правильно робити знімки, під яким ракурсом, освітленням. Організовуємо вечори пам’яті про наших чоловіків – дружини зачитують авторські вірші, присвячені своїм героям. Також створюють картини в пам’ять про чоловіків, які загинули захищаючи Україну. У нас є дуже активні творчі жінки, які малюють, співають, вишивають. Тому в майбутньому плануємо зробити виставку з їхніми роботами. Часто ходимо в походи, і це також присвячуємо нашим героям. Були на горі Кострич, відвідали Пнівський замок, Яремче, Микуличин, Гошівський монастир та багато іншого»

«Дружини Янголів» планують і надалі брати участь у грантових програмах, а потім втілювати різні проєкти заради своїх Героїв, які віддали життя за Україну. І радять це робити іншим!

«Не закриватися в собі. Це велике горе і велика втрата, яку кожна відчуває по-своєму. Щоби жінки знали, що мають куди прийти. Що є така організація. Що ми їх приймемо, зрозуміємо. Можемо просто помовчати…і посміятися, і поплакати – ніхто нас за це не осудить. Жити треба в моменті, бо іншого моменту немає. Війна нам це довела!»

Долучитися до ГО «Дружини Янголів» можуть жінки, які втратили своїх чоловіків на війні, написавши на офіційну сторінку в соціальних мережах

https://www.facebook.com/groups/1093149348433439

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...