Мед Атлант

На Франківщині, у горах, знайшли уламки німецького літака часів Другої світової війни

Між гірськими селами Микуличин та Космач, що на Івано-Франківщині, знайшли уламки німецького літака Junkers Ju-52 часів Другої світової війни. Літак, імовірно, сідав на край полонини Куратул на висоті понад одну тисячу метрів та зазнав ушкоджень.

Про це у коментарі Суспільному розповів керівник громадської організації “Пошук літаків ДСВ в Україні” Андрій Кір’янов.

Експедиція почалася пів року тому. Історію про падіння літака неподалік Космача пошуковцям розповів місцевий житель — майстер Богдан Костюк, який виготовляє трембіти та бубни з елементів літака, який впав у Карпатах.

Ми зв’язалися з цим майстром і він, як міг, розповів про місце. Але він — людина старша і детально не зміг пояснити, де то є, — каже Андрій Кір’янов.

24-25 серпня учасники експедиції займалися пошуком уламків німецького літака. Люди, що живуть неподалік полонини Куратул, підказали орієнтовне місце, де можуть бути залишки бомбардувальника.

Ця полонина складається з двох частин. Одна — більша, на ній уламків немає. Перейшли на меншу частину — раптом шматочок алюмінію зачепили приладом на стежці й пішли в бік по обидві сторони хребта. Там знайшли уламки німецького літака, — розповідає Андрій Кір’янов.

З його слів, німецький літак міг прямувати до Микуличина. За переказами майстра Богдана Костюка, на борту було 20 офіцерів.

Як розповів майстер, літак сів досить м’яко на полонині. Німці всі вийшли й пішли до села, я так розумію, до Космача. А літак з часом місцеві розібрали. На мою думку, це було в 1943-1944 роках, — говорить Андрій Кір’янов.

Пошуковець каже: уламків було достатньо, щоб визначити модель літака. За гофрованою обшивкою Андрій Кір’янов визначив, що це — Junkers Ju-52.

Номер, на жаль, ми не знайшли. В архівах у Космачі взагалі немає про падіння цього літака. Тобто екіпаж, імовірно, був живий. Літак якось плавно сів там, але розвалився. Ось і ми ті залишки деталей знаходимо, а більшість забрали або німці, або місцеві розібрали. Від трьох здоровенних моторів жодного уламка немає взагалі, — розповідає Андрій Кір’янов.

За його словами, літак важив приблизно 15 тонн. Під час експедиції Андрій Кір’янов з колегами знайшов 2 кілограми уламків бомбардувальника.

Я так розумію, що при посадці якісь частинки відвалилися. Літак десь вдарився сильно, бо уламки були на глибині у землі. Мені здається, він був мало пошкодженим, однак літати вже не міг. Тому його люди розпиляли, тягнули деталі до села і використовували, — говорить Андрій Кір’янов.

На Івано-Франківщині часто так робили через дефіцит матеріалів. Про це Андрій Кір’янов дізнався з розповідей місцевих жителів. З бляхи виготовляли каструлі, колеса для фіри.

Зі слів пошуковця, всі знайдені деталі німецького літака учасники громадської організації “Пошук літаків ДСВ в Україні” передадуть до Державного музею авіації імені Олега Антонова у Києві.

Там є спеціалісти, які можуть визначити, чи був вибух, чи літак прострілювали кулями. Тобто передамо його для подальшого вивчення, і вони будуть створювати експозиції, — каже Андрій Кір’янов.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...