Мед Атлант

У Солотвинській громаді продовжують реєструвати випадки захворювання на вірусний гепатит А

У селі Пороги Солотвинська селищна рада продовжують реєструвати випадки захворювання на вірусний гепатит А.

Така ситуація спонукала прийняти ряд складних, але важливих рішень. Про це повідомив у Facebook генеральний директор обласного центру контролю та профілактики хвороб Руслан Савчук:

“Я ініціював проведення чергового засідання ТЕБ та НС Солотвинської селищної ради для розгляду питання про забезпечення з початку нового навчального року дистанційної форми навчання в закладах освіти (в т. ч. дошкільної) в с.Пороги, а також в селах Солотвинської територіальної громади, де реєструвалися випадки вірусного гепатиту А серед дітей до 17 років”

Дистанційна форма навчання допоможе обмежити контакти учнів та перервати ланцюг передачі гепатиту А серед школярів.

Комісія розглянула та підтримала таке рішення, що зафіксовано Протоколом № 32 ТЕБ та НС від 22.08.2024 року.

«Забезпечити з нового навчального року дистанційну форму навчання в закладах освіти (в т. ч. дошкільної) с. Пороги , селища Солотвин, с. Яблунька, с. Раковець, с. Гута, с. Кривець – до стабілізації епідситуації з вірусного гепатиту А (не менше 1 інкубаційного періоду – 35 днів – від останнього випадку захворювання).

Заборонити проведення масових заходів в т. ч. змагань, зустрічей тощо в закладах освіти Солотвинської ТГ та участь в подібних заходах, як учнів, так і педагогічних працівників за межами закладів освіти Солотвинської ТГ.

Забезпечити готовність до нового навчального року джерел та мереж водопостачання, каналізування, встановлення бактерицидних ламп НВЗ Солотвинської ТГ та ЗДО з «Струмочок» селища Солотвин; при відновленні очного навчання – дотримання питного режиму учнів, забезпечення умов для миття рук, наявність дезінфкуючих засобів», – йдеться в рішенні комісії.

“На жаль сьогодні маємо інформацію про спроби місцевої влади певною мірою по-своєму трактувати це рішення. Застерігаю від таких дій. Нагадую, що рішення комісії ТЕБ та НС обовʼязкові до виконання. І особливо хочу звернути увагу, що політична доцільність не може бути важливішою за здоровʼя людей”, – зазначив услан Савчук.

До слова, у серпні в селі Пороги за медичною допомогою звернулося 11 осіб, в тому числі 10 дітей віком до 17 років, які захворіли на вірусний гепатит А. На даний час 4 дітей перебувають на лікуванні в КНП “Центр інфекційних захворювань Івано-Франківської обласної ради”.

“Звертаю увагу, що всього за 2024 рік в цьому населеному пункті зареєстровано 125 випадків захворювання, серед яких 87 хворих – діти. Загалом по Солотвинській громаді з початку року зареєстровано 158 випадків, з яких 99 – серед дітей. Всі захворілі проходили стаціонарне лікування, що безпосередньо свідчить про серйозність проблеми”, – додає він.

З метою ліквідації осередку підрозділами Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб, зокрема Богородчанський відділ ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ” проводиться комплекс протиепідемічних заходів, що включає також заключну дезінфекцію та дезінфекцію джерел водопостачання.
Працівниками нашого ЦКПХ та колегами з КНП “Богородчанський центр первинної медичної допомоги” та здійснюється медичне спостереження за контактними особами, проводиться обстеження контактних осіб та об’єктів навколишнього середовища, ведеться санітарно-просвітницька робота з населенням.

Проведені заходи дали змогу знизити темпи поширення захворюваності та зменшити кількість нових випадків. Проте для повної перемоги над цим інфекційним захворюванням, ми зобовʼязані приймати саме кардинальні рішення

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...