Мед Атлант

У франківському 15 ліцеї встановили сонячні панелі на другому корпусі. ФОТО

Впевненими кроками до автономії. Івано-Франківський ліцей №15 продовжує розвивати у навчальному закладі можливість власного резервного живлення.

Минулого року у межах програми «Бюджет участі» на одному з корпусів ліцею встановили 32 сонячні панелі, потужністю 410 ват. Таким чином загальна потужність станції налічувала 10 кіловат. А це дало можливість мати в школі свою електрику під час вимкнень світла. Цього року сонячні панелі встановили і на другому корпусі навчального закладу. У «Бюджеті участі» цьогоріч перемогти не вдалося, однак у реалізації цього проєкту в ліцеї допомогла громада, повідомляють у пресслужбі міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа.
«Таким чином наша електростанція має дві сонячні підстанції. Перша себе дуже добре зарекомендувала, ми побачили, що є світло, коли вимикається, і інтернет є. Але ми ще й зекономили більше 61 тисячі гривень в порівнянні з іншими роками. Це при умові, що більше вчилось дітей в другу зміну. І ми вирішили звернулися до голови. Він прислухався і виконком проголосував та виділили кошти. Тому що тут у нас навчаються діти 1-4 класів, і вони були без світла. А тепер вони всі будуть зі світлом, усі навчальні кабінети задіяні. І ми подивилися, що з 1 по 5 число ця школа взяла 0 кіловат з мережі, а все решту дало в мережу. Тобто ми можемо працювати в будь-який момент, діти будуть зі світлом», – розповідає директор Ліцею №15 Василь Бойчук.
Потужність другої підстанції, яку встановили цьогоріч, додатково зможе дати близько 18-ти кіловат. А це дасть можливість учням початкових класів, у разі блекауту навчатися очно і без перешкод. Окрім того, під час тривоги і одночасному вимкненні світла у ліцеї добре освітлене укриття. Наразі у навчальному закладі впроваджують цілу програму енергоефективності, додатково замінюють світильники.
«Саме в місті 15 школа унікальна. Це другий навчальний в області, який має подібну систему, а в Івано-Франківську один-єдиний. Було приємно, коли до нас звернулась адміністрація школи, з тим, що вони мають можливість встановити цю систему на другий корпус. Їх підтримала міська адміністрація. І в даному випадку це більше про комфорт, можливість для дітей, для їхнього навчання перебувати в школі під час вимкнення електроенергії, під час блекаутів у більш-менш комфортних умовах», – розповідає директор фірми Сонячні електростанції «Екосвіт-Сервіс» Артем Стойко.
Часткова автономія навчального закладу минулого року виправдала усі очікування, каже очільник громади Руслан Марцінків. Тому ще 5 ліцеїв мають можливість організувати і в себе резервне живлення. Громада зможе оплатити 50% вартості робіт із встановлення сонячних панелей.
«Зараз ми оголошуємо новий конкурс, зважаючи на новий проект, зараз ми можемо дати 5-ом школам до 500 тисяч гривень за умови, що ще 500 тисяч виділять батьки, депутати, спонсори на ту школу. Тому це дуже гарний проєкт з енергозбереження і тому дякуємо керівництву школи, громадськості, Василю Євгеновичу, всім, хто долучився, щоби цей проєкт був реалізований. Ми бачимо, що вимкнення є і дуже важливо, щоби наші навчальні заклади працювали у звичному режимі. Щоби діти навчалися, щоби діти могли мати нормальне харчування, і щоби тут, в українському тилу, завдяки нашим захисникам, ішов нормальний навчальний процес. Для цього ми повинні робити всі заходи, щоби школи працювали», – каже Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.
До слова, після встановлення електропідстанцій компанія-підрядник буде проводити сервісне обслуговування. Тож щороку здійснюватимуть контрольний огляд системи, щоб підтримувати її в робочому стані.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...