Мед Атлант

Дисфункція гіпоталамуса: прояви та лікування

Гіпоталамус є регулятором біоритмів у нашому організмі. Він об’єднує три найважливіші системами: здійснює регуляцію ендокринної системи (ритм секреції), забезпечує інстинктивні потреби (голод, спрага, статевий потяг), бере участь в емоційних реакціях (страх, гнів).

Лікар-ендокринолог лікувального центру «Мед-Атлант» Лідія Орел розповіла МІСТУ, що останнім часом пацієнтів з таким діагнозом побільшало.

Дисфункція гіпоталамуса – це патологічний стан, що супроводжується цілим комплексом порушень в організмі через неправильну роботу цього відділу головного мозку.

«Гіпофіз називають царем гормонів у нашому організмі. Він відповідає за всі залози внутрішньої секреції. А в гіпоталамусі є речовини, які гальмують роботу гіпофізу, або навпаки його стимулюють, так-звані релізинг-фактори. У ньому також є ядра, які за нормальних умов завжди врівноважені. Коли ці ядра працюють не так, як потрібно, релізинг-фактори виробляються не тоді, коли потрібно, і не стільки, скільки потрібно, наслідком цього може бути збій роботи будь-якої системи в організмі. Тому через врівноваженість усіх цих ядер, які є в гіпоталамусі потім правильно чи неправильно працює нервова, ендокринна система, підшлункова залоза, у тому числі йдеться про вироблення інсуліну , тощо»

Хто найчастіше хворіє

«Діти, а також і дорослі, які ночами сидять у телефонах, не бувають на свіжому повітрі, не мають режиму харчування, сну і відпочинку – перебувають в зоні ризику», – застерігає лікар-ендокринолог.

Існує поняття диспітуїтаризм пубертатного віку — у підлітків може проявлятися дисфункція гіпоталамуса, в основному під час статевого і гормонального становлення. У такому віці це синдром, що може пройти практично без наслідків.

Далі це вже вважається хворобою і останнім часом частіше зустрічається в молодих людей – від 18 до 25 років.

Причини виникнення

– медичні — хронічні вогнища інфекцій, які знаходяться в голові – це може бути банальний гайморит чи хронічний тонзиліт. Між гіпофізом, гіпоталамусом і носовими пазухами анатомічно дуже тоненька перегородка і вся інфекція дуже легко переходить цей бар’єр. Тому лікарі-оториноларингологи наполягають, щоби одразу санувати всі ці вогнища

– токсини алкоголь, куріння, інші речовини, які впливають через кров, змінюючи гомеостатичні речовини

– черепно-мозкові травми, навіть внутрішньоутробна гіпоксія у подальшому може стати причиною дисфункції.

Прояви

Симптоми можуть бути пов’язані з обмінними, ендокринними, вегетативними і / або трофічними процесами.

«Усі гормони, які працюють в гіпофізі і контролюються гіпоталамусом впливають на нервову, ендокринну та статеву систему в організмі. Прояви можуть бути від найбанальніших – мокрі долоні, пришвидшене серцебиття, запаморочення, шум у вухах, так і більш серйозні — збільшення маси тіла, порушення менструального циклу і панічних атак. Найбільше через гіпофіз страждають наднирники, тому що кортизол не знає коли має вироблятися. Люди справді себе можуть жахливо почувають, а при цьому майже всі аналізи — в межах норми»

Лікування

Для відновлення роботи гіпоталамуса, як правило, потрібна корекція порушень і нормалізація функції гіпоталамічних структур головного мозку. Лікують захворювання препаратами: ноотропами, нейрорегуляторами, церебротоніками, а також передбачено симптоматичне метаболічне лікування.

«Не менш важливо нормалізувати свій режим харчування, сну та відпочинку, щоби урівноважувати протилежні ядра гіпоталамусу. Чергувати: сон і бадьорість, працю і відпочинок, фізичну працю та розумову. А в цьому допоможуть здоровий спосіб життя, режимність та нормалізація маса тіла»

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»: 

+38 (095) 00 38 452

+38 (095) 00 38 453

+38 (097) 41 13 133

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Соцмережі:
https://med-atlant.if.ua/
https://www.facebook.com/medatlantif
https://instagram.com/med_atlant.if?igshid=MzRlODBiNWFlZA==
https://instagram.com/medatlant.beauty?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Реклама

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...