Мед Атлант

Вперше вчителька з Франківська у ТОП-10 кращих педагогів України: інтервʼю з Лесею Павлюк

Франківська вчителька Леся Павлюк увійшла до 10 найкращих учителів за версією премії Global Teacher Prize Ukraine 2024.

Місто запитало про премію, роботу з дітьми і їх мотивацію у педагогині.

Про те, що потрапила до списку в ТОП-10 найкращих учителів України за версією премії Global Teacher Prize Ukraine 2024 Леся Павлюк дізналась з прямого етеру ТСН-тиждень. Каже – це було хвилююче відчуття.

Дивилася прямий етер ТСН тиждень, як і всі. Але якесь таке хвилююче відчуття тоді було. Коли ж побачила себе в 10-ці, зраділа дуже. Мене почали вітати мої близькі, друзі, колеги з цілої України. І це було надзвичайно приємно, – поділилась Леся. А ще відчуваю величезну відповідальність, адже я єдина представниця Прикарпаття у фіналі премії від початку її  заснування в Україні.

Професію вчительки початкових класів пані Леся обрала в дитинстві.

Те, що буду вчителькою початкових класів, знала ще з дитинства. І не тільки я про це знала, бачили усі оточуючі. Я страшенно любила дітей, а діти любили мене, обожнювала вчитися і допомагати в навчанні іншим, а ще в мене часто виникали якісь чудернацькі ідеї, які я з неабияким завзяттям втілювала в життя. Наприклад, в 12-річному віці організувала свято для всіх дітей вулиці в селі, – розповіла Леся.

У власній вчительській кар’єрі пані Леся виділяє кілька вагомих моментів. Зокрема – важливим був день, коли вона вперше прийшла до школи в ролі вчительки. А ще, коли учень встановив рекорд України, та коли стала тренеркою НУШ, і увійшла до фіналу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року», коли вперше пройшла сертифікацію педагогічних працівників, коли отримала відзнаку ім. Героя Небесної Сотні Романа Гурика, коли вперше потрапила до ТОП-50 GTPU, коли дізналась, що пройшла в «десятку» кращих.

Усі ці моменти – це результат наполегливої праці. Кожний наступний день продовжує формувати мене як учительку. І, знаєте, завжди є куди рухатися і до чого тягнутися, – зазначила Леся Павлюк.

Дітям не вистачає спілкування, вони не бояться висловлювати свої думки

Дітям не вистачає спілкування – зазначає вчителька. Каже, що технологіями дітей уже не здивуєш. Однозначно, без використання ТЗН та цифрових засобів навчання освітній процес в сучасних реаліях став неможливим.

Я використовую такі навчальні платформи, як «Вивчаю – не чекаю», Wordwall, Canva, застосунки віртуальної реальності тощо. Проте зараз ще більшої цінності набуває живе спілкування. Стараюся пропонувати дітям такі завдання, де вони могли б взаємодіяти одне з одним чи в команді, – поділилась педагогиня.

Своїх учнів Леся залучає до планування чи організації занять, це сприяє їх мотивації. А ще краще їх мотивує, коли вони втілюють в життя свої ідеї.

Мені ж доводиться ці їхні пропозиції вплести в навчальний процес та наповнити освітніми цілями, – зазначає вчителька.

Критичне мислення серед учнів це цінне вміння.

Мої діти не бояться висловлювати свої думки, пропонувати щось. Наприклад, вони запропонували зробити бізнес у школі: влаштували ярмарки і аукціони виробів ручної роботи, а зароблені кошти передали на потреби ЗСУ. Проводили майстер-класи для однокласників та однокласниць, підготували концерт для військових… Вони точно вміють креативити. Ну, і розвиток критичного мислення посідає значне місце в моїй роботі. Розвиваю його через постановку проблемних питань, виконання практичних завдань, дебати, – поділилась вчителька.

Леся Павлюк є тренеркою НУШ і за пропонованими методиками працювала перед тим, як реформа дібралася до її класу. Каже, що вона палка шанувальниця НУШ.

Інклюзія нас усіх порятувала

У 2017 році прийняли Закон про інклюзивну освіту, в якому прописані права дітей. Інклюзивний клас передбачає, що у закладі загальної середньої освіти, в якому серед інших учнів навчаються одна, дві або три дитини з особливими освітніми потребами.

Леся Павлюк розповіла про свій досвід роботи з дітьми з інклюзією:

В 2016 році я почала працювати зі своїм на той час новим 1-Б класом. Серед дітей були такі, які дещо по-іншому бачили все навколо, їх поведінка відрізнялася від поведінки інших дітей, виникали певні труднощі під час навчання. І разом з батьками ми прийняли рішення про інклюзивну форму навчання. Чесно кажучи, цю ідею запропонували самі батьки, адже я тоді не дуже багато знала про цю форму навчання.

На той час інклюзія усіх порятувала, зокрема:

  • в учнів зникли причини для зайвої тривожності, що позитивно вплинуло на поведінку та соціалізацію в колективі,
  • корекційні заняття сприяли формуванню необхідних навичок.

Діти змогли перебувати в учнівському колективі і комфортно себе в ньому почувати. Ба більше, у хлопчик, який перший у моєму класі перейшов на інклюзивну форму навчання, за наступними висновками ІРЦ відбувся великий прогрес і тепер він навчається на звичайній формі навчання. Інклюзія – це не вирок. Дана ситуація є яскравим прикладом цього, – поділилась вчителька.

Зараз Леся Павлюк є вчителькою нового інклюзивного 1-Б класу. На разі, відбувається адаптація дітей до школи, знайомство.

Як премія Global Teacher Prize Ukraine 2024 впливає на престиж і розвиток професії вчителя в Україні?

Пані Леся вважає, що премія формує прогресивних освітян, які безпосередньо впливають на розвиток освіти України, піднімає престижність роботи вчителя, привертає увагу до освітніх проблем та перспектив.

Педагоги, відзначені премією, мають можливість відхилити завіси своїх навчальних кабінетів і показати новаторську діяльність на рівні країни, брати участь в освітніх проєктах, вселяти довіру до освіти українцям.

10 вересня стартувало голосування на платформі Дія. Освіта в номінації «Вибір Українців». Щоб підтримати вчительку переходьте за посиланням https://osvita.diia.gov.ua/poll/gtp2024 і зробіть свій вибір.

Серед інших фіналістів премії Лесю Павлюк надихнуло знайомство з Олександром Жуком, переможцем премії GTPU 2018 року. В той час я була в Запоріжжі на фіналі всеукраїнського конкурсу «Учитель року».

Я була вражена кількістю і якістю роботи Олександра. А ще його запалом і щирістю. В 2020 на премію подалась уже і я, – поділилась Леся.

Підсумовуючи, педагогиня зазначила, що треба продовжувати реформувати середню та старшу школу, як заплановано НУШ. А ще значних змін має зазнати вища освіта.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...