Мед Атлант

На полях Прикарпаття продовжуються осінньо-польові роботи

Аграрії Івано-Франківщини докладають максимальних зусиль для того, щоб в оптимальні терміни завершити збирання сільськогосподарських культур та провести посів озимих під урожай 2025 року.

Тривала відсутність опадів у поєднанні з високою температурою та низькою відносною вологістю зумовила висушування ґрунту. Запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту знизились до 9 – 12 міліметрів. За таких умов сходи посіяного озимого ріпаку, польові роботи, посів озимих культур сповільнюються.

Разом з тим, погодні умови сприяли прискореному достиганню та збору врожаю пізніх сільськогосподарських культур.

За інформацією департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації, станом на 12 вересня господарства всіх категорій зібрали зернових і зернобобових культур на площі 95,6 тис. га, валовий збір зерна склав 561,4 тис. тонн при середній врожайності 58,7 ц/га.

Розпочалось збирання кукурудзи та гречки. Обмолот сої проведено на площі 3,8 тис. га, соняшника – 1,2 тис. га і намолочено відповідно 10,5 та 2,8 тис. тонн зерна.

Крім того, сільгосптоваровиробники області продовжують копати картоплю та збирати овочі. Уже зібрали – 803,1 тис. тонн картоплі з площі 48,7 тис. га та 120,3 тис. тонн овочів з площі 7,5 тис. га.

Одночасно зі збиральними роботами продовжується посів озимих культур, яких прогнозується посіяти на площі 76 тис. га, зокрема: пшениці – 46,8 тис. га, ячменю – 8,2 тис. га, жита – 1,0 тис. га та 20 тис. га озимого ріпаку. За оперативними даними станом на 12 вересня вже посіяно 8,1 тис. га озимого ріпаку.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...