Мед Атлант

Як викладають оновлений шкільний предмет “Захист України” на Прикарпатті

В Івано-Франківській області запрацювали 64 осередки, в яких старшокласникам викладатимуть шкільний предмет “Захист України”. Дітей навчають роботи з безпілотниками, тактичної медицини й кібербезпеки.

Що змінилося у дисципліні та хто навчатиме базової військової й медичної підготовки школярів, читайте у матеріалі Суспільного.

28 десятикласників на урок “Захист України” приходять у Ліцей № 20 Івано-Франківської міської ради. Він — один із трьох осередків в Івано-Франківській громаді, де старшокласникам викладатимуть цей шкільний предмет, розповів директор закладу Дмитро Скиданчук.

“Реформа передбачала створення осередків на тих базах, які пристосовані та мають матеріально-технічне забезпечення. Ми маємо безпечне укриття, яке може вмістити не лише учнів нашого ліцею, але й всіх школярів, які навчаються у нас у другу зміну. Маємо навчальний тир, в якому можуть відпрацьовувати навички стрільби з пневматичних гвинтівок. І “кущове” розміщення ліцею — у доступному місці”, — каже Дмитро Скиданчук.

З його слів, навчальна програма предмета “Захист України” тепер є уніфікованою для дівчат та хлопців і не передбачає гендерного поділу у класі.

Однією з головних відмінностей оновленої дисципліни є впровадження навчально-модульної інтегрованої програми, яка за освітнім наповненням відрізняється від торішніх, розповідає підполковник запасу Збройних сил України Олег Белей. Він викладає предмет у ліцеї.

“Містить шість модулів: захист, кібербезпека, пілотування БпЛА, надання домедичної допомоги в бойових умовах, тактична медицина. Особливу увагу звертають на організацію і проведення стрільб. Згідно з рекомендаціями міністерства, 80% повинно бути практичних занять”, — каже Олег Белей.

Десятикласники Івано-Франківського ліцею № 22 Максим Лачков та Софія Липецька хочуть навчитися влучно стріляти, керувати дронами та швидко і якісно надавати першу медичну допомогу.

“Хочу більше дізнатися про медицину, особливо — на практичних заняттях. Я думаю, що у наш час це дуже важливо. Навіть якщо не у час війни, то корисно загалом для людей”, — говорить Софія Липецька.

Максим Лачков вважає предмет “Захист України” важливим, особливо — під час повномасштабного вторгнення.

“Хотілося б на цьому уроці більше практичних занять зі стрільби чи навчитися літати на дронах”, — каже Максим Личков.

У 64 осередках Івано-Франківської області “Захист України” викладатимуть майже півтори сотні вчителів, розповідає проректор обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Іван Будзак. За його словами, підготовка педагогічного складу ще триває.

“Другий етап в нас буде з 16 і до кінця жовтня, коли триватимуть осінні канікули. Модулі пов’язані з методичною підготовкою. Ці модулі читали тренери-педагоги, які пройшли підготовку в Києві. До неї були залучені науково-педагогічні працівники нашого інституту післядипломної освіти. А вже фахові модулі, такі як кібербезпека, основи військової топографії, навчання керувати дронами та інші — поки що є домовленість про те, що їх будуть викладати військові інструктори, які мають сертифікат НАТО”, — говорить Іван Будзак.

З його слів, предмет “Захист України” належить до основних шкільних дисциплін. Оцінювати його будуть 12-бальною системою.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...