Мед Атлант

Івано-Франківщина серед пілотних областей стратегій адаптації до зміни клімату

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України спільно з експертами проєкту APENA 3 та обласними департаментами екології презентували результати кількарічної роботи над першими в Україні стратегіями адаптації до зміни клімату для трьох пілотних областей: Миколаївської, Львівської та Івано-Франківської.

Участь у конференції взяв начальник управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської обласної державної адміністрації – Андрій Пліхтяк. Захід відкрила Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук.

Під час розробки стратегій науковці вивчили поточний стан клімату в кожному регіоні, одержали кліматичні прогнози до кінця століття, оцінили вразливість та ризики для різних секторів економіки й насамкінець – розробили комплекс рекомендацій, які саме адаптаційні заходи потрібні для тієї чи іншої галузі.

Кліматична політика, попри війну, залишається серед основних пріоритетів довкіллєвих реформ, а повоєнне відновлення України має відбуватися з урахуванням кліматичних цілей та впровадженням заходів з адаптації до зміни клімату.

Експертами проєкту пораховано необхідну кількість та вартість адаптаційних заходів для трьох пілотних областей – системи раннього оповіщення, захисні інженерні споруди, системи зрошення та дренажу, розумні електромережі тощо.
Загальна вартість 158 заходів з адаптації до зміни клімату для Івано-Франківщини – 152,650 млн євро.

Під час презентації також відбулися дискусійні панелі «Національна та регіональна політика України щодо адаптації до зміни клімату на шляху до ЄС» та «Адаптація до зміни клімату в містах» із залученням представників міжнародних інституцій та ОВА, мерів міст пілотних областей.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...