Мед Атлант

“Мальований дзбаник-2024”: у Косові відбувся обласний фестиваль кераміки, ремесел та фольклору. ФОТО

Вчора завершився відкритий обласний фестиваль кераміки, ремесел та фольклору “Мальований дзбаник”: другий, завершальний, день фестивалю провели у столиці косівської мальованої кераміки – містечку над Рибницею.

До гончарного осередку на Прикарпатті приїхало чимало гостей, добре знаних у мистецьких колах України. Захід не оминули своєю увагою і представники обласної та місцевої влади.
Першою учасників та гостей фестивалю “Мальований дзбаник” у своїй творчій майстерні вітала відома в Україні та поза її межами керамістка Іванна Козак-Ділета, у родині якої вже не перше покоління бережуть та розвивають давнє гуцульське ремесло.
Наступними цікавими локаціями для гостей дійства стали керамічний цех та виставкова зала кераміки косівської регіональної організації НСХУ. Тут розповідали про історію косівської мальованої кераміки, демонстрували процес виготовлення виробу із глини та його гартування у печі для випалу.
Гостинно у своїй майстерні-кав’ярні “Гончар” учасників фестивалю приймала родина керамістів Чорних. У затишному приміщенні, де пахне кавою, косівські майстри кераміки прививали дітям любов до праці на гончарному крузі, ділилися із малечою та гостями родинними секретами своєї справи, впізнаваної за характерними ознаками керамічних виробів династії Чорних.
Завершували фестивальну програму в обійсті косівської художниці кераміки, науковиці, Заслуженого діяча мистецтв України, однієї із організаторів “Мальованого дзбанка” Марії Гринюк.
У домі Марії Гринюк учасники фестивалю згадували шлях, яким косівська кераміка пройшла, щоб потрапити до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО, а також обмінювалися думками щодо збереження та розвитку цього ремесла із тисячолітньою історією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...