Мед Атлант

Представники Івано-Франківської області виграли 5 ґрантових проєктів

Оприлюднені результати Першого конкурсного відбору за тематичною ціллю «Культура» Програми транскордонного співробітництва «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2021-2027». Затверджено 12 проєктних пропозицій із загальним бюджетом понад 4 млн євро.

Заявники Івано-Франківської області разом із міжнародними партнерами виграли 5 проєктів, сума залучених ґрантових коштів становитиме – 1,9 млн євро.

1. HICART II. Покращення наочності спільної культурної спадщини через Карпатський культурний шлях.

Головний партнер: Центр розвитку малого та середнього підприємництва повіту Марамуреш.

Партнери: ГО «Асоціація економічного розвитку Івано-Франківська (АЕРІФ)», Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу.

Мета проєкту – покращити візуалізацію існуючого Карпатського культурного шляху як інструменту, спрямованого на підтримку валоризації культурної та історичної спадщини в Карпатському Єврорегіоні.

Заплановано розширення інтегрованого продукту культурної спадщини «Карпатський культурний шлях», який з’єднує місця історико-культурної спадщини додатковими пам’ятками та послугами, покращення навичок і знань представників культурного туризму за допомогою програми навчання та обміну досвідом, покращення промоції «Карпатського культурного шляху» на регіональному та міжнародному рівнях шляхом розробки цифрових промоційних матеріалів, спільних інформаційних онлайн-ресурсів та мобільного додатку.

Ґрант ЄС: 286 471,08 EUR.

2. InterCities. Міжкультурна свідомість багатонаціональних міст: толерантність нових поколінь.

Головний партнер: Департамент економічного розвитку, екології та енергозбереження Івано-Франківської міської ради.

Партнер: Музей Марамуреша у місті Сігет, Румунія.

Мета проєкту – підвищити рівень соціальної толерантності до національних меншин та етнічних груп шляхом покращення двох культурно-туристичних об’єктів на основі принципів спільної співпраці й загальних цінностей багатовікової історії для кращого вивчення, збереження та популяризації багатокультурної спадщини.

Заплановано проведення консерваційно-реставраційних робіт у Музеї села Марамуреш у Сігеті та Палаці Потоцьких в Івано-Франківську, проведення Форуму міжкультурного діалогу, здійснення популяризації спільної матеріальної та нематеріальної культурно-історичної спадщини тощо.

У Палаці Потоцьких в Івано-Франківську передбачено, зокрема, проведення археологічних досліджень території комплексу, розробка проєктної та кошторисної документації для корпусів «Ж» і «В», а також облаштування Центру міжкультурної співпраці.

Ґрант ЄС: 412 360,27 EUR.

3. CULT.ROUTE. Тематичний маршрут замками 2.

Головний партнер: Асоціація міжгромадського розвитку повіту Сату-Маре, Румунія.

Партнери: Департамент інвестиційної політики, проектів, міжнародних зв’язків, туризму та промоції міста Івано-Франківської міської ради, муніципалітет Фегердьормат, Угорщина, місто Лівада, повіт Сату-Маре, Румунія.

Мета проєкту – зміцнити культурне співробітництво через розширення тематичного маршруту замків для популяризації спільної культурної спадщини прикордонних регіонів.

Заходи проєкту спрямовані на розширення вже створеного маршруту замків у рамках попередньо реалізованого проєкту SMAR.T.OURISM, популяризацію цього маршруту та інвестування в замки та маєтки, які включені до нього. Зокрема заплановано реконструкцію дендрологічного парку навколо замку Вечей у Ліваді, реставрацію даху маєтку у Фегердьорматі, підвищення впізнаваності замків і маєтків за допомогою використання сучасних цифрових технологій, організацію заходів для залучення туристів (спільний транскордонний ярмарок замків, розробка та проведення екскурсій, воркшопів).

Ґрант ЄС: 683 240,70 EUR

4. Root4Dig. Відкриття наших спільних культурних коренів та їхня діджиталізація для майбутніх поколінь.

Головний партнер: Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу.

Партнери: Технічний університет Клуж-Напока – Північний університетський центр Бая-Маре, повіт Марамуреш, Румунія, Академічна організація з досліджень, інновацій та професійного розвитку, Румунія.

Мета проєкту – поглиблення співпраці шляхом відновлення спільних культурних коренів, їхнє оцифрування для майбутніх поколінь, розвиток навичок спілкування між студентами університетів для популяризації культурної спадщини в прикордонних регіонах.

Проєктом передбачено створення культурних центрів в обох університетах, що дозволить зберегти культурну спадщину для майбутніх поколінь, проведення спільних заходів щодо збереження та популяризації місцевих культурних традицій в Румунії та Україні; проведення спільних освітніх заходів для студентів університетів з метою сприяння співпраці у сфері культури та міжкультурного діалогу, проведення студентських таборів та ін.

Проєкт передбачає організацію

Ґрант ЄС: 263 695,82 EUR

5. BBC. Подолання кордонів через культуру.

Головний партнер: місто Бая Маре, повіт Марамуреш, Румунія.

Партнери: Долинська міська рада, Центр Підприємства та Фонд Інкубатор у місті Озде, Угорщина, місто Рожнява, Словаччина.

Мета проєкту – розвиток культурних активностей у прикордонних регіонах, об’єднання громад та зміцнення культурних зв’язків між країнами-партнерами.

Заплановано проведення культурних, спортивних, наукових та туристичних заходів, які сприятимуть збереженню спадщини регіонів-партнерів. Заходи покликані збагатити культурний ландшафт, сприяти культурному обміну, збереженню спільної спадщини країн Центрально-Східної Європи та зробити внесок у сталий розвиток.

Ґрант ЄС: 264 709,62 EUR.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...