Мед Атлант

Сім разів відміряй – один раз відріж. Хірургічна операція – обрізання

Обрізання (циркумцизіо) – урологічна операція, що передбачає хірургічне видалення крайньої плоті.

Чому її проводять та в яких випадках циркумцизіо необхідне МІСТУ розповів лікар уролог лікувально-діагностичної клініки «Мед-Атлант» Руслан Гімон.

Найчастіше для проведення циркумцизіо є медичні показання, серед основних:

  •  фімоз – звуження крайньої плоті;
  • баланопостит – це запальний процес в ділянці голівки статевого члена та крайньої плоті;
  • передчасне сімʼявиверження – з метою збільшення тривалості статевого акту;
  • профілактика онкології – рак статевого, органу;
  • профілактика інфекцій, що передаються статевим шляхом у тому числі ВІЛ та ВПЛ;
  • інфекції сечовивідних шляхів;

Немедичні показання:

  •  релігійні;
  • естетичні

Що ж таке фімоз – це звуження крайньої плоті, при якому ускладнене виведення головки статевого органу.

Фімоз буває фізіологічним, коли крайня плоть не змінена, це спостерігається у маленьких дітей і є нормою, а до початку статевого дозрівання має самостійно пройти. Інший вид фімозу – набутий, або вторинний, рубцевий фімоз – коли крайня плоть патологічно замінена і утворюється фіброзне кільце.

За словами лікаря уролога клініки «Мед-Атлант» Руслана Гімона розрізняють 4 стадії захворювання: 1-ша – найлегша, можливе консервативне (не хірургічне) лікування. Всі інші стадії потребують оперативного лікування.

Коли ж захворювання триває досить довго, то можливі ускладнення – хронічні баланопостити, зрощення крайньої плоті з головкою статевого органу або переродження в рак. Всі ці стани потребують більш тривалого лікування, а іноді можуть призводити до інвалідизації. Тому своєчасне лікування дає позитивні наслідки.

Яка підготовка до операції?

Спочатку потрібно прийти на прийом до уролога, щоб лікар визначив необхідність в даній операції. Потім необхідно здати деякі аналізи, для загального визначення стану організму і визначити чи є якісь протипокази до проведення хірургічного втручання. І вже тоді з лікарем ви узгоджуєте день і час операції.

Як проводять циркумцизіо?

Хірургічне лікування полягає у видаленні патологічно заміненої крайньої плоті. Уролог використовує під час проведення операції передові технології та інструменти такі, як лазер чи радіохвильовий скальпель. Це дає можливість виконати процедуру безболісно, безкровно, а також зменшує до мінімуму ризик ускладнень, що не потребує госпіталізації. Після операції не залишаються рубці та шрами. Краї рани поєднуються сучасними, антибактеріальними, косметичними нитками, які самі, з часом можуть розчинятися.

Операція проводиться, як правило, під місцевим знеболенням, дітям та іншим пацієнтам, які бажають – під загальним знеболенням (наркозом). Дана процедура триває близько 30 хвилин, післа чого пацієнт направляється в післяопераційну палату під спостереження медиків. Через кілька годин людина може йти додому.

Як триває реабілітація після циркумцизіо?

Пацієнт вдома приймає знеболюючі та приходить на перевʼязку на наступний день.

Переважно краї післяопераційної рани загоюються на 5-7 день. Весь цей час потрібно робити перевʼязки в клініці, або самостійно. Дана операція має багато переваг, а саме: зменшується частота зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом, покращується процес проведення гігієнічних процедур, покращується ерекція та процес контролю еякуляції. Це все позитивно впливає на сімейні стосунки та емоційний клімат в сімʼї.

Рекомендації в післяопераційному періоді:

 1. Обмеження фізичних навантажень протягом 1- 2 тижнів.

 2. До повноцінного статевого життя дозволяється приступати через 3-4 тижні.

 3. Харчування з перевагою на молочно-рослинні продукти.

 4. Достатній прийом чистої негазованої води до 1,5 -2 літри.

 5. Огляд в уролога – при необхідності.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...