Мед Атлант

З 19 до 23 років прикарпатець тричі боровся з інсультом: у ЦМКЛ поділились історією

Перший інсульт трапився у Арсена, коли йому було 19 (2019 рік). Тоді молодого хлопця бригада швидкої медичної допомоги доставила в ЦМКЛ зі скаргами на порушення мови і перекос обличчя.

Пише Місто з посиланням на ЦМКЛ.

За час перебування в стаціонарі пацієнтові було проведено КТ та МРТ головного мозку, а також лабораторні обстеження. Зміни в аналізах дали запідозрити тромбофілію. Як виявилось згодом, саме ця хвороба крові і стала причиною появи інсульту у хлопця в такому молодому віці.

Ще один ішемічний інсульт стався через рік, у 2020. Сьогодні Арсену 23 роки і от зовсім нещодавно влітку, 5 липня, він потрапив до ЦМКЛ у вкрай важкому стані з відсутньою здатністю говорити, а також сприймати звернену мову. У молодого хлопця повністю вся права сторона тіла була паралізована.

У пацієнта тромби як такі не утворюються. У нього порушене згортання крові та обмін амінокислоти гомоцестиїну. Внаслідок цього у хлопця настають ішемічні інсульти, – так лікуючий лікар-невролог Оксана Томків пояснює випадок Арсена.

Лікар радить пацієнту строго дотримуватись призначеного лікування та здійснювати прийом препаратів, щоб мінімізувати в майбутньому ризик виникнення нових інсультів.

Необхідно вчасно звертатись за медичною допомогою. Час при інсульті важливий, наголошують неврологи. Терапевтичне вікно триває 4,5 години. В цей період обов’язково слід прибути у медзаклад.

Десь орієнтовно 12 годин минуло від часу настання інсульту і до потрапляння Арсена в ЦМКЛ, але по факту вогнище інсульту було близько доби. Саме тому у пацієнта такі тяжкі наслідки після інсульту, – пояснює Оксана Томків.

Арсен ефективно пройшов реабілітацію і 2 серпня був виписаний додому.
Я вважаю ЦМКЛ найкращою лікарнею. Тут безкоштовне і добре лікування для пацієнтів. Я дуже щасливий, що тепер можу ходити і навіть бігати, адже після інсульту був повністю лежачий», – говорить хлопець.
Сьогодні його ціль –покращення рівноваги та координації, а також збільшення сили та витривалості.
На даний час в Арсена досі є залишкові наслідки порушення стереотипу ходьби, стрибання та перескакування через перешкоди. Тому працювати ще маємо над чим, – говорить фізичний терапевт Дмитро Духович.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...