Мед Атлант

Здоров’я кишечника: лікар-ендоскопіст ЦМКЛ розповів про профілактику хворіб та колоноскопію

Патологія кишківника сьогодні є досить поширеною. Більше того останніми роками спостерігається приріст захворюваності. Медики виявляють ранні новоутворення не лише в зрілому віці, а і в людей молодого віку.

Лікар-ендоскопіст Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні Ярослав Жидан каже, що  на здоров’я кишківника першочергово впливає харчування:

«У їжі, яку споживаємо, має бути достатня кількість клітковини. Тому в своєму раціоні потрібно якнайбільше мати фрукти, овочі, ягоди, а також зернові та бобові культури. Для здоров’я кишечника потрібно регулярно пити воду (не менше 2 л на добу), а також порційно вживати їжу (орієнтовно 4 рази на добу)». 


На здоров’я кишківника впливають і суміжні органи.

«Якщо є порушення  в роботі підшлункової залози чи жовчовивідної системи і не відбувається нормального травлення, то це призводить до порушень травної роботи в кишківнику, що в свою чергу  викликає патологічні стани», – говорить лікар. 

Важливими є також стиль життя та генетика.  

«Важка фізична робота може провокувати патологію кишечника. Також є багато патологій, які передаються генетично. Особливо це онкологічні та передонкологічні стани», – пояснює Ярослав Жидан. 


Забруднене навколишнє середовище, викиди в атмосферу, а також стрес – негативні явища для роботи кишечника. 

«Якщо у пацієнта наявні закрепи або часті проноси, спостерігається різке схуднення, кров’янисті або слизисті виділення із заднього проходу, обтяжений анамнез і за спадковим фактором були наявні онкологічні захворювання кишківника батьків чи близьких родичів, то слід проходити обстеження колоноскопії. Попередньо варто звернутись на консультацію до спеціаліста (проктолога, гатроентеролога або терапевта) та здати необхідний спектр аналізів», – говорить ендоскопіст. 

Колоноскопію здійснюють в ЦМКЛ під місцевою анестезією або під загальним наркозом (медикаментозний сон). Це є одноденною лікувально-діагностичною процедурою, під час якої здійснюється  огляд, при потребі забір біопсійного матеріалу, зупинка товстокишкових кровотеч та видалення доброякісних новоутворень (якщо розміри та візуальні ознаки дозволяють амбулаторно їх забрати і не потрібно здійснювати додаткових хірургічних втручань). 

Для запису на обстеження до лікарів-ендоскопістів ЦМКЛ телефонуйте у контакт-центр: 

+380951031030

+380670999111

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...