Мед Атлант

У Франківську відкрили експозицію скульптури святому Алоїзію Гонзага

Сьогодні, 7 жовтня, у приміщенні Івано-Франківського національного медичного університету відбулось відкриття експозиції скульптури св. Алоїзія Гонзаги з нагоди 79 річниці університету.

Повідомляє Місто.

Відкриття експозиції відбулось в рамках 15-річчя проєкту  «Врятуймо скарби разом!».

Над реставрацією скульптури працювала Соломія Сташків-Олійник за підтримки Івана Гаврона та Івано-Франківського національного медичного університету. Скульптура довго зберігалася у фондах Краєзнавчого музею, перш ніж стати частиною проекту реставрації «Врятуймо скарби разом!» художника-реставратора Валерія Твердохліба. 

Дизайн і підготовка експозицій проєкту в приміщенні університету були здійснені за участі «Особливих інтерʼєрів» під керівництвом художника Яреми Стецика.

Експозиція буде перебувати в університеті до дня студента, який відзначають 17 листопада.

Ректор університету каже:

Це не просто експонат, цей експонат дуже наближений до медицини. Це Алоїзій Гонзага, який помер у 23-річному віці коли допомагав людям. Ми хочемо показати студентам приклад праведного служіння.

Ректор закликав студентів підходити до експозиції і прости про допомогу у різних сферах, зокрема у навчанні та допомозі людям.

Що відомо про святого Алоїзія Гонзагу?

Святий Алоїзій Гонзага – покровитель студентства: освітні, духовні та медичні акценти для сучасної молоді. 

Св. Алоїзій Гонзага народився 1568 р. в Італії. Батько готував його до військової кар’єри, проте Алоїзія цікавило навчання. Крім грецької й латини, він володів іспанською, французькою та німецькою мовами. Уже з юних років жага до знань і духовне покликання стали визначальними в його житті. У 17 років Алоїзій вступив до Товариства Ісуса (єзуїтів), а через рік прийняв монаші обіти.

У 1591 році, коли в Римі спалахнула епідемія холери, Алоїзій, не вагаючись, присвятив себе допомозі хворим, надаючи їм першу допомогу, ризикуючи власним життям. Після зараження він помер 21 червня 1591 року у віці 23 років, залишивши по собі приклад самопожертви заради любові до ближніх. 

Канонізований 1726 року, а вже через три роки Папа Бенедикт XIII проголосив святого Алоїзія Гонзагу покровителем молоді, зокрема студентів. 

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...