Мед Атлант

50-55 грн за кг картоплі: аналітик Гопка прогнозує ріст ціни

Взимку 50-55 грн за кілограм. Зараз на гуртовому ринку середня її ціна коливається в діапазоні 19-22 грн, а в магазинах – 30-35 грн за кілограм.

Прогнозує аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка, пише Місто.

Які причини?

Причиною росту ціни передусім вважають посуху і твердий ґрунт, що не дозволило в деяких регіонах повноцінно зібрати врожай. А цибулі зараз на ринку достатньо. Пропозиція моркви коливатиметься між цибулю і картоплею.

Але на нас очікує ще підвищення податків, “тому якогось суттєвого зниження цін, на жаль, не буде”, – стверджує аналітик.

Макчим Гапка каже, що загалом пік кожного овоча залежить від місяця і періоду його вирощування:

Якщо ми кажемо про картоплю, моркву і цибулю, пропозиція яких на сьогоднішній день повинна бути максимальною, то тут реально ціни не змогли знизитися сезонно. Це через те, що була посуха, є певна неврожайність і картоплю навіть ще намагається дозбирувати, що не є типовим. Зазвичай в цей період була максимальна пропозиція і ціна була набагато меншою. А зараз деяку продукцію ще тільки дозбирують.

Аналітик передбачає, що в квітні переважна більшість продукції, яка буде на поличках, це буде імпортна продукція.

Я не кажу, що не буде вітчизняної. Вона буде, але її буде менше, як це було в минулі роки. А для кінцевого споживача з усіма витратами, того ж супермаркету, який також має свою націнку, я думаю, що ми можемо спокійно підійти до 50 грн за кілограм, це точно. Тобто 50-55 грн – це ціна, яка може бути за кілограм картоплі. Але це такий оптимістичний варіант. Реалістичний може бути навіть трохи більшим, тобто і 60 грн.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...