Мед Атлант

Жива книга: у Франківську розповіли про патронатні сім’ї в області

Сьогодні, 17 жовтня, у Івано-Франківську провели зустріч «Жива книга»: відверті історії порятунку дітей від інтернатів. Під час якої патронатні вихователі ділились власним історіями, проблемами та власним досвідом.

Розповідає Місто.

Наразі в Івано-Франківській області є 19 патронатних вихователів, в яких перебувають 28 дітей.

Чи цього достатньо? Мабуть, що ні, але батьки напевно не знають про таку послугу патронату, – каже тренерка, яка працює з кандидатами, Світлана Бойко.

Патронатні вихователі – це повноцінна робота. Світлана Бойко зазначає, що серед іншого, до кандидатів є вимога, щоб вони не були працевлаштовані, оскільки догляд за дитиною це робота. Її оплачує держава у сумі 24 тисяч грн. Дитина ж отримує приблизно 7 тисяч грн, залежно від віку.

У патронатні сім’ю можуть влаштовуватись діти від 0 і до 18 років, залежно від потреби.

Це можуть бути діти, сім’ї яких потрапили у складні життєві обставини, наприклад через хворобу, залежність, несприятливі умови проживання, причин є багато. Підлітки самостійно можуть писати заяву про влаштування у патронатну сім’ю через те, що з батьками є певне непорозуміння, – розповідає Світлана Бойко.

Перевагою патронатних сімей є контакти з біологічними батьками.

Патронатні сім’ї щотижня, чи частіше, зустрічаються з біологічними батьками дітей, також відеодзвінки, фото. Тобто мама завжди знає що з дитиною, – зазначає тренерка.

Пані Марія, яка є патронатним вихователем з початку війни. Каже, що хотіли бути патронатною родиною спільно з чоловіком, але він військовослужбовець і перебуває на війні, а  у патронатному вихованні помічником пані Марії стала її доросла дочка.

За цей час в нас проживало семеро дітей. Патронат на початку і зараз це різні речі. Тобі дають дитину травмовану психологічно, в будь-який час, в тому в чому вона одягнена, в чому її забрали з сім’ї. Я задумувалась чи треба, і так, треба, щоб вони відійшли від того стресу який вони перенесли, – рзповідає пані Марія.

Коли чоловік пані Марії приїжджає у відпустку вони мають традицію навідуватись до своїх перших патронатних дітей, каже що дуже емоційно прив’язались до них.

За час патронату у пані Марії були різні діти, і агресивні, і перелякані, і ті які недоїдали раніше. Зараз в мене  троє дітей, одна дівчина на початку була постійно сумна, дивилась в одну точку, а зараз це дуже цікава дитина, всіх жаліє, всім цікавиться – ділиться патронатна вихователька Марія.

Під час зустрічі говорили й про усиновлення та дитячі будинки. З початку повномасштабного вторгнення на Прикарпаття релокувались 15 дитячих будинків сімейного типу. Також заступник голови ОВА Людмила Сірко розповіла, що вдалось придбати 5 будинків в які перемістись дитячі будинки сімейного типу, в які перемістись від 5 до 10 вихованців.

Зараз з держбюджету виділено ще 45,5 млн грн для придбання ще 7 будинків сімейного типу і зараз триває їх пошук, які будуть відповідати всім вимогам, – каже Сірко.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...