Мед Атлант

Чому професія оператора БПЛА стала такою популярною на фронті

Сучасна війна вже давно вийшла на новий рівень. Технології беруть гору та дозволяють у різний спосіб рятувати життя військових.

Проте за технікою завжди стоять люди. У нашому випадку це оператори безпілотників. Готують цих невидимих героїв тут, на Франківщині, в навчальному Центрі операторів БПЛА «Привид». 

Директор Центру Євген Зелененко каже, що якщо людина пішла до війська за своїм бажанням та показує сертифікат про проходження курсу, то відсотків 98, що його направлять до роти БПЛА та підрозділу, який займається безпілотними комплексами.

Якщо людина пройшла курс чисто для себе і згодом його затримало ТЦК та мобілізувало, то тут ситуація 50/50. Військові в підготовчому центрі будуть визначати його напрям роботи. Але якщо чоловік гарно вміє та може керувати дроном, то їм надають більшу перевагу.

«Зараз ціль номер один на фронті це саме оператори БПЛА. Війна перейшла на новий рівень та стала більш технічно оснащеною. Безпілотники можуть як атакувати, так і робити розвідку, дорозвідку, захищати і ще багато іншого, — каже Зелененко.

У Центрі навчають літати на всіх найбільш популярних моделях дронів. Найбільш початкові комплекси, які доволі прості у керуванні — Mavic. Вони можуть робити розвідку, скиди, дорозвідку. Тобто це такі універсальні дрони, якими може керувати чи не кожен. Проте, все ж не кожному це під силу.

Також часом фахівці центру виїздять на лінію фронту, щоб і там військові могли освоїти нову спеціальність, бо не завжди у вони мають можливість особисто приїхати в Центр.

«Ми приїздимо в Харківську, Запорізьку, Донецьку області і вже на місці готуємо хлопців. Умова — має бути повноцінна група на підготовку, до 16 людей. Кошти за навчання військових ми не беремо.


Курс DJI можна освоїти за шість днів. В останній день проводять екзамен та видають сертифікат від навчального Центру «Привид» та Державної авіації України.

Проте і після війни професія оператора дронів не буде втрачати своєї популярності. У цивільному житті навик можна задіювати до прикладу для удобрення полів, 3Д модуляції, зйомок панорам та різних заходів. А також, щоб продовжувати рятувати життя людей при рятувальних операціях та розшуку їх в лісових масивах чи полях.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...