Мед Атлант

«Священник – це фахівець з воєнної безпеки»: у Франківську говорили про служіння військових капеланів

Учора в Івано-Франківську відбулася інформаційна конференція «Служба військового капеланства: можливості для студентів-богословів».

Під час інформаційної конференції було ознайомлено всіх зацікавлених осіб із можливостями долучення до служби військового капеланства, представлено сучасне українське законодавство щодо військового капеланства, надано інформацію про структури в релігійних організаціях і в державі, які займаються питаннями військового капеланства, обговорено практичні аспекти діяльності військових капеланів в Україні.

«Хочемо більше розповісти про цю новітню структуру, яка є у війську, про виклики часу, обов’язки військових капеланів, їхнє служіння, бо вона дуже різниться від служіння на парафії. І обговорити деякі питання, які на сьогодні є проблематичними. Порівняно з 2014 роком, коли священник поєднував служіння на парафії і у військовій частині. Сьогодні військова частина – це є його парафія. Тобто, де є військова частина там і отець-капелан. Шеврон «бути поруч» – це не просто шеврон, але відповідальність і духовна опіка військового складу певної військової частини», – розповів координатор та представник військових капеланів в Івано-Франківській архієпархії УГКЦ, отець Роман Залеський.

Наразі в ЗСУ є потреба в 520 військових капеланах, а призначено – трохи більше 300.

“Є чотири напрямки військово-капеланської діяльності: опіка, консультування командування з релігійних питань, релігійно-просвітницька робота і соціально-благодійна діяльність. Кожен із напрямків доповнює один одного і всі  вони важливі. Підготовка військових капеланів проходить в Україні і за кордоном – у Великій Британії, СШАа та Німеччині”, – начальник відділу організації діяльності військових капеланів Служби військового капеланства ЗСУ, полковник Олександр Бондар.

Відповідно до частин першої і другої статті 7 Закону України «Про Службу військового капеланства» військовим капеланом може бути громадянин України, який є священнослужителем зареєстрованої в Україні релігійної організації та отримав від керівного центру (управління) відповідної релігійної організації мандат на право здійснення військової капеланської діяльності, також обов’язковою умовою передбачається наявність вищої богословської освіти.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...