Мед Атлант

“Всі діти – наші”: у Франківську стартував форум з профілактики соціального сирітства. ФОТО

Форум “Всі діти – наші” – профілактика соціального сирітства” має на меті створення простору для всебічного діалогу між представниками урядових і неурядових організацій, бізнес-спільнот, громад та молодіжних громадських лідерів з метою обговорення актуальних соціальних питань сьогодення.

Основна увага зосереджена на  профілактиці соціального сирітства через об’єднання спільних зусиль для створення безпечного і підтримуючого середовища для дітей.

Учасники форуму обговорять питання скоординованої міжвідомчої взаємодії для профілактики соціального сирітства; освіти, підвищення кваліфікації фахівців у сфері соціальної роботи та управління цією галуззю; інформаційної доступності соціальних послуг та обізнаність населення щодо наявних сервісів.

“Наш проєкт реалізовується в 5 країнах за фінансування уряду Німеччини. Нас об’єднує прагнення до того, щоби кожна дитина мала право на сім’ю. В Україні це проєкт реалізовується в 7 громадах Київської та Івано-Франківської областей. І ми підходимо комплексно до цього питання: починаючи від навчання фахівців з соціальної роботи, галузевих керівників, які координують цей напрямок, і так само ми будуємо або ж ремонтуємо приміщення у якому будуть надаватися соціальні послуги. А воно обов’язково має бути безбар’єрним, інклюзивним”,  – розповідає Антоніна Загроцька, національна менеджерка проєкту «Право на сім’ю: усунення системних прогалин – підтримка реформ системи захисту дітей» СОС Дитячі Містечка.

 

В нашій області вже працюють два центри, в Коломийській та Городенківській громадах, відкриті за сприяння проєкту. Ще один – в Івано-Франківську. Були певні критерії відбору: профіль громади, населення, чи створений центр соціальних служб, також готовність надати приміщення, сприяти щодо навчання фахівців та втілення кращих практик на рівні менеджменту.

“Ми співпрацюємо з громадою, визначаємо потреби, населення, які послуги потрібно закривати, що потрібно підсилювати, втілювати і вводимо ще одне приміщення в екосистему.  Це реформа світоглядів, і дуже цінно для нас, що керівники громад втілюють ці послуги і готові по-новому на це дивитися. Сьогодні на форумі присутні крім Івано-Франківської ще 9 громад. Колеги приїжджають і бачать один в одного які є кращі практики, що вони вже зробили, які виникали труднощі. Це чесний обмін реальним досвідом”, – зазначає менеджерка проєкту.

Центр в Івано-Франківську відремонтували і обладнали відповідно до потреб, а в подальшому він повністю належить громаді, фінансується з бюджету   працівники соціальних служб Івано-Франківська. Також Антоніна Загроцька розповідає про основні напрями роботи центру:

“Робота з дітьми та молоддю з вразливих сімей, шоби запобігти їх потраплянню в інституції, а не вже долати наслідки цього недогляду. Будуть надаватися послуги з консультування. Також там стоїть декілька ліжечок – тому тому для батьків будуть доступні послуги денного догляду. Наприклад, якщо є дитина з інвалідність, і щоби батьки могли працювати, виконувати свої соціальні ролі, вони можуть не віддавати дитину в інституцію, а скористатися цією послугою. У цей час дитина буде під доглядом психологів, реабілітологів, логопедів”

Також в Івано-Франківську працює Центру укріплення сім’ї. Учасниця форуму зазначає Алла Котляр – керівниця Центру укріплення сім’ї міжнародної благодійної організації «СОС Дитячі містечка» також поділилися . Вона розповіла, що у 2022 році була більша потреба у матеріальній підтримці, бо в той час багато людей виїхали із місць, де проходили активні бойові дії, і не мали з собою практично нічого, а зараз переважно звертаються за психологічною, логопедичною та педагогічною підтримкою.

“Ми надаємо комплексну соціальну допомогу і підтримку сім’ям, які опинилися в складних життєвих обставинах. Можна отримати матеріальну, медичну допомогу, у нас працюють психологи, логопеди, соціальні педагоги. За майже три роки нашої діяльності до нас звернулося понад  20 тисяч осіб – з них більша частина внутрішньо переміщені особи. Обов’язково має бути психоемоційна стабілізація родини, батьків. Якщо дитина має поряд стабільного ресурсного дорослого, то вона може проживати своє щасливе дитинство, попри те, що в Україні війна. До нас є звернення, щодо логопедичної корекції, бо багато дітей від початку повномасштабного вторгнення почали мати проблеми зі звуковимовою, а деякі взагалі перестали розмовляти”

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...