Мед Атлант

5 книг, які варто прочитати старшокласникам

Ірина Побідаш — літературознавиця та блогерка. У своєму інстаграмі розповідає про літературу простими словами, створює авторські курси і закохує в читання. Для читачів «Міста» вона вклала список книг, які рекомендує прочитати старшокласникам.

1. Л. М. Олкотт «Маленькі жінки».

Класична розповідь про чотирьох сестер родини Марч: Маргарет, Джо, Бет і Еммі, які зростають, намагаються долати труднощі, а ще — чекають на батька з війни. Кожна з сестер — неповторна за характером, зовнішністю й інтересами. Це історія про вміння наповнювати себе милосердям і добром. А ще — підтримувати рідних та бачити радість життя. Про здатність розуміти і приймати, любити і бути собою.

2. Дж. Д. Селіджер «Над прірвою у житі».

Цю культову книгу варто прочитати саме на порозі дорослого життя, адже в центрі оповіді Голден Колфілд — сором’язливий і водночас нелюб’язний хлопець сімнадцяти років. За насмішкуватим і грубим тоном він ховає свою вразливість і комплекси. Юнак розмірковує про світ навколо, відчуває його проблеми, не бажає підлаштовуватись під світ дорослих і хоче через те врятувати однолітків від дорослішання.

3. М. Кідрук «Не озирайся і мовчи».

Містичний роман із непередбачуваними подіями та цікавими екскурсами в науку. Головний герой — підліток Марк Грозан цікавиться фізикою та космосом. Він з батьками переїхав жити до дідуся у Рівне. І там віднайшов вхід у паралельний світ, де сонце не перестає сідати, а мертві тварини й люди продовжують жити. Марк та його єдина подруга Соня намагаються втікати туди від проблем реального життя: Марка булять в школі, а у Соні — батько-пияк. Тут порушено чимало питань: цькування однолітків, жорстокість і милосердя, батьки і діти, бажання втечі від реальності, межі дозволеного, перша любов і дружба, довіра та відповідальність за себе.

4. Н. Юн «Увесь цей світ».

Роман-бестселер «New York Times». Головна героїня Медді хворіє на рідкісну хворобу: у дівчини дуже слабкий імунітет, навіть звичайна вірусна інфекція може вбити її. Саме тому 17 своїх років Медді не виходила за межі будинку. Вчиться дистанційно, багато читає, бачить світ і людей через Інтернет. І ось дівчина закохується в сусідського хлопця. А затим вирішує вийти за межі чотирьох стін, зі своєї «бульбашки» й пізнати світ таким, яким він є. Це твір про самотність і перші почуття, ризик, помилки, вибір і досвід. Книга дещо романтична, написана легко і доповнена чудовими малюнками.

5. А. Саенс «Арістотель і Данте розкривають таємниці Всесвіту».

Події книжки відбуваються наприкінці 80-х в Ель-Пасо, штат Техас, неподалік кордону США й Мексики. Арістотель і Данте — це два дуже несхожі між собою хлопці, які натомість виявляються спорідненими душами. Разом вони вивчають цей світ, розмірковують про нього, переосмислюють. І виявляється: Всесвіт — величезна й складна штука. Дуже щира, емоційна та зворушлива історія. Вона про батьків і дітей, самопізнання та дорослішання, ідентичність та прийняття себе, дружбу і любов.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...