Реклама

Мед Атлант

Вітаємо, ви програли свої гроші, або Як не витратити заощадження на примарні призи

Не раз і не два, відкриваючи свою поштову скриньку, франківці бачать листи з пропозиціями сумнівного заробітку, придбання того чи іншого товару, відпочинку і таке інше. Серед них часто можна зустріти так звані “Листи щастя”. В них — повідомлення про великий грошовий виграш або автомобіль. Щоправда, аби його отримати, потрібно купити певні товари за явно завищеною ціною. Каталог у тому ж конверті. Схема не нова. Охочих здобути легкі гроші багато.

“Це вже майже ваші гроші”, “Ви — особливі”, “Ви обрані”, “Ви Переможець” і ще купа компліментів, якими в “Листі щастя” сповіщають про виграш. Та щоб його отримати потрібно зробити підтверджувальне замовлення якогось товару. І щоразу сума замовлення зростає.  

До редакції МІСТА звернулась мешканка Івано-Франківська і розповіла, що її 73-річна матір одна з тих самих “обраних”. Щомісяця вона витрачає чималі гроші зі своєї пенсії, щоб купити у фірми, що оголосила її переможцем якогось розіграшу, товари за нібито “акційною” ціною здебільшого такі, що їй зовсім непотрібні. З кожним новим листом виграш нібито наближається, але насправді з’являються нові пропозиції. Так пенсіонерка за рік витратила вже майже 15 тисяч гривень. На прохання жінки ми не вказуємо її справжнього імені, але цією історією вона хоче попередити інших.

Почалося все більше року тому. Мама пішла до своєї подружки в гості і побачила в каталозі рекламу якогось “унікального” засобу за “суперціною”. І в цій рекламі були дані такого собі “клубу”, який  пропонував купляти різні товари за нібито вигідними цінами. Хоча насправді, якщо порівняти, вони є в рази завищеними. Вже після першого замовлення разом з посилкою мамі прийшло повідомлення, що вона серед “щасливчиків”, які можуть виграти приз 40 тисяч гривень. Але для цього їй треба вибрати ще кілька товарів з каталогу, — розповідає пані Анна. — Через деякий час знову прийшов лист із підтвердженням того, що саме мама — переможець. Та щоб не втратити шанс на виграш, знову треба замовити певну продукцію. Суми замовлення щоразу різні, як і суми ймовірних грошових призів. Вже в наступному листі їй написали про виграш у розмірі 100 тисяч гривень. Зараз — 350 тисяч гривень, або автомобіль.

Жінка каже, що її мама настільки ошелешена перспективою раптового збагачення, що на жодні вмовляння доньки не реагує і продовжує робити нові замовлення. Пенсіонерка надсилає листи на вказану адресу і не хоче й чути про те, що може нічого не виграти.

Мама старанно заповнює запропоновані купони і навіть не вчитується у них. Не дивиться вона і на умови, які виписані дрібним шрифтом так, щоб не кидалися в очі. Наприклад: “У разі визнання Вас Головним переможцем і виникнення подібної ситуації в майбутньому ми можемо сповістити”. Тобто, вона не є головним переможцем. І немає гарантій, що колись ним стане. Але це написано таким шрифтом, що пенсіонер у 73 роки не зможе прочитати. Навіть мені це важко зробити. Але от про те, що у разі нового замовлення обіцяний приз чекає саме на неї  написано чітко і великими літерами. Коли я намагаюсь їй пояснити, вона на це не зважає і каже, що я щось видумую. Люди цього покоління не вірять, що можна так відверто обманювати. А тим часом з неї просто “викачують” гроші.

За словами жінки, вона сподівалась, що мама не виграє жодного призу за другим-третім разом, викриє обман і заспокоїться. Але історія із замовленнями тягнеться вже більше року.

У новому купоні їй пропонують зробити замовлення на 345 гривень. У наборі — п’ять одиниць товару. Їх реальна ціна в рази менша, ніж у тому каталозі. Але мама вірить, що це спеціальні товари, які точно активують призову виплату і наблизять день її нагородження, — додає франківка.

 

МІСТО вирішило перевірити, за скільки можна придбати ці “спецтовари” в інтернеті.

Так, крем для рук у каталозі вартує 119.95 грн. Реальна ціна — 60 грн. Тобто, можна придбати дві туби “неакційного” крему.

 

Емульсія проти сонячних опіків “Пантенол” у каталозі — 124.95 грн. Реальна ціна — 21.25 грн. Тож замість однієї емульсії “акційної” можна придбати цілих п’ять.

Емульсія для захисту від укусів комарів у каталозі — 129.95 грн. Реальна ціна за 100 мл. — 18 гривень. Без каталогу можна придбати сім (!) емульсій.

Плівка сонцезахисна віконна у каталозі — 166.95 грн. Реальна ціна — близько 50 грн.  Як бачимо, “суперціни” у каталозі не такі вже й “акційні”. Чому ж тоді люди  замовлять ці товари і так сліпо вірять в те, що стануть ледь не мільйонерами?

На думку спеціалістів, люди з двох причин реагують на такі маніпуляції.

У людини може бути незаопікуваною потреба визнання: переживання життєвого успіху, коли ти нарешті десь переміг чи щось виграв, чогось досяг і про тебе говорять. Тобто, підігрівається ось цей нарцисичний вектор  коли ти в центрі, на вершині успіху тощо. Позиція про те, що саме ти виграв, саме ти розбагатів  є інфантильною. Ти от сидів, нічого не робив і на тебе “звалилось” багатство. Це така собі відмова від зусиль. Якщо ці два фактори зійшлися, то така людина може виносити гроші. При цьому вони керуються якимись своїми найкращими уявленнями: допомогти дітям, зробити комусь з близьких коштовний подарунок тощо. Напевне, кожну людину можна ввести в таку схему, якщо зрозуміти  на що вона найбільше реагує. Від цього ніхто не застрахований. І в таких ситуаціях майже одразу вимикається критичне мислення, тому люди й чути не хочуть про можливий обман,  розповідає кандидат психологічних наук, директор обласного психологічного центру Людмила Підлипна.

Як зауважує юрист Тарас Парфан, умови подібних розіграшів складені таким чином, аби завідомо уникнути виплати призів. І організатори всіляко мінімізують ризики бути притягнутими до відповідальності.

Притягнути до відповідальності таких організаторів акцій досить проблематично, тому що вони, як правило, ведуть цілком законну діяльність  розсилають товари поштою. І люди добровільно платять ту ціну, яка вписана у каталозі. І отримують своє замовлення. Проблема може ховатися у проведенні отих всіх розіграшів значних сум коштів чи авто: чи справді вони відбуваються, чи доступна прозора інформація про умови та час їх проведення, з яких джерел оплачуються ймовірні виграші, чи реальні, а не підставні, переможці, — пояснює Тарас Парфан. — Люди практично ніколи уважно не читають умови акцій або розіграшів, навмисне надруковані наддрібних буквами, і фактично своїми діями добровільно погоджуються на участь.

Тому, щоб убезпечити себе і своїх близьких від подібних неприємностей, юрист радить просто ігнорувати подібні “листи щастя”.

МІСТО спробувало зателефонувати за вказаним у купоні контактним номером, щоб детальніше розпитати про умови розіграшу і ймовірність отримання обіцяного призу. Дівчина, яка відповіла на дзвінок, коротко пояснила, що ТОВ “Імідж клуб” займається доставкою поштою товарів для дому, кухні, здоров’я та краси, а додатково для своїх клієнтів проводить розіграші грошових призів.  Після реєстрації клієнти отримують лист з умовами акції, зразками документів і каталогом від компанії.

Вам відправляють зразки для ознайомлення і умови проведення акції. Ви їх вивчаєте і, якщо приймаєте умови акції, то відповідаєте на лист. Якщо ж умови акції вам не підходять, просто не відповідаєте, – зазначила наша співрозмовниця.

У поліції кажуть, що у подібних справах про вчинення шахрайських дій можна говорити лише після перевірки по факту звернення до поліції.

Легальність чи нелегальність діяльності повинні встановити поліцейські, так само як і законність проведення таких акцій та розіграшів. Людям потрібно дуже уважно читати все, що написано дрібними літерами в тих документах, які їм надсилають. Нерідко вони самі погоджуються купувати товари поштою у подібних фірм. І ці товари отримують. Тому тут немає ніякого злочину,  каже речниця Головного управління Національної поліції Івано-Франківської області Мирослава Белдик— Якби жінка замовила товар, сплатила кошти, а він не прийшов, — тоді це вже можна було би розцінити як шахрайство. Проте по кожному подібному випадку, якщо до нас звертаються ошукані громадяни, поліція в обов’язковому порядку проводить перевірку. Тому доньці можна порекомендувати написати заяву до поліції і вказати свої підозри на те, що маму втягують в якусь аферу. А вже поліцейські встановлюватимуть достовірність інформації і легальність діяльності цієї фірми.

Наразі порада психологів і правоохоронців однакова: пильнувати своїх родичів і знайомих від участі в сумнівних акціях. І самим не варто сліпо вірити в обіцянки.

Ознаки, які вказують на можливість поштового шахрайства:

  1. Текст, надрукований дрібним шрифтом, суперечить тому, що надруковано великим.
  2. Замість юридичної адреси фірми стоїть лише поштова скринька.
  3. Велика кількість різних сум виграшів та додаткових бонусів, присутні в одному тексті.
  4. Практично ідентичні за змістом листи, які надходять вам, незалежно від того, відповіли ви на попередній чи ні.
  5. Відсутність інформації в ЗМІ про умови та час проведення розіграшу.
  6. Відсутність інформації про джерела, з яких гіпотетично виплачують виграші, та про самих переможців акції.

Тож будьте уважнішими і думайте!

Читайте такожУ Франківську пенсіонерка віддала 40 тисяч російських рублів “за викуп” сина

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...