Мед Атлант

Моветон у бізнес-етикеті. Топ-5 настанов від Тамари Марзаганової

Досягають успіху ті, у кого є не тільки розумні ідеї, підприємницький хист і креативність, а й знання правил бізнес-етикету. У цьому переконана Тамара Марзаганова – консультантка зі світського та ділового етикету, fashion-порадниця, авторка тренінгів із самопрезентації та стилю, етикету і пластики тіла. Неправильне вітання чи недоречний зовнішній вигляд можуть усе зруйнувати. Фахівець радить, на що слід звернути увагу.

Вітання та рукостискання.

У ділових стосунках на першому місці завжди стоїть статус, потім – вік, далі – гендерні відмінності. Тому не варто, намагаючись проявити повагу, першим простягати руку для рукостискання своєму безпосередньому керівникові або людині, вищій за статусом, це може бути сприйнято неоднозначно. Варто зазначити, що рукостискання слід супроводжувати зоровим контактом. Також воно повинно бути міцним та впевненим, навіть якщо ви жінка. З правилами вітання все навпаки. За міжнародними стандартами ділового етикету і протоколу, першим вітається молодший за статусом, і тут важливо не переплутати.

Зовнішній вигляд.

У діловому етикеті вважається неприйнятним робити акцент на статевій належності. Жінка в бізнесі – це перш за все професіонал, а потім уже – пані, а не навпаки. Щоб чоловік сприймав жінку як ділового партнера, а не милувався красивим вигином її стегна, не рекомендується вбирати надто облягаючий чи відвертий одяг, відкрите взуття на високих підборах, масивні блискучі аксесуари і все те, що відволікатиме учасників робочого процесу від основної мети. Ділова жінка повинна приваблювати партнерів по бізнесу своїм інтелектом, смаком та професійними рисами, так само як і чоловік, і, повірте, тут не буває дрібниць. Це не заклик стати безликою істотою. Дуже важливо завжди залишатися самим собою. Вищим пілотажем вважається, коли ділова жінка може продемонструвати всі свої достоїнства, не виходячи за рамки ділової культури. Щодо чоловіків, то варто зазначити, що класичний офіційний костюм не має бути нудним. По суті, найважливіше – підтримувати баланс між правилами ділового дрес-коду та модою. Не варто старатися видаватися занадто ідеальним, так чоловік ризикує перетворити свій одяг на уніформу і мати шаблонний та непримітний вигляд. Але і з деталями варто бути обережним, в іншому разі чоловік матиме такий вигляд, немов увесь час провів біля дзеркала. «Ні!» браслетам, перстням та надто крикливим аксесуарам, які відволікатимуть увагу від суті справи.
Також слід бути дуже обережними з принтом у горошок, смужку, гусячі лапки. Не варто поєднувати більш як два узори, відтінки, принти або текстури одягу. Така манера одягатися може викликати настороженість та неповагу до чоловіка. Рекомендується обмежитись основними аксесуарами: елегантний годинник, пара запонок, ремінь, який гарно поєднується із взуттям, та стильні сонцезахисні окуляри.

Смартфон на столі.

Під час ділової зустрічі ні в якому разі не слід класти смартфон на стіл, навіть екраном донизу. Натомість налаштуйте телефон на беззвучний режим і заховайте або покладіть поруч. Украй неввічливим вважається перериватися на розмови під час зустрічі, це є прямим виявом неповаги у бізнес-етикеті. Також не варто класти на стіл ключі від авто, портмоне, гаманці та будь-які інші предмети.

Візитні картки.

При обміні візитними картками вважається неприйнятним дістати смартфон, зробити фотографію візитки і повернути її назад власнику або ж недбало закинути в сумочку чи портмоне. Отримавши візитівку, подивіться на неї, затримайте погляд на кілька секунд та вивчіть з обох боків. Ваша візитна картка повинна мати цінність. На її розробку витратили час, гроші та певні зусилля. Тому не варто роздавати її всім направо і наліво. Якщо ж ви вирішили дати свою візитівку співрозмовнику, обов’язково скеруйте картку текстом до людини.

Непунктуальність.

Непунктуальних людей у діловому середовищі серйозно не сприймають. Повага до чужого часу та володіння тайм-менеджментом є основою основ у бізнесовому світі. Бути професійним управлінцем або ж харизматичним працівником, який подає великі надії, і при цьому постійно спізнюватися є неприпустимим. З часом буде винесено вердикт: ненадійний, такий, що відстає від ритму сучасного життя, не здатний розставляти пріоритети, з яким не варто будувати довготривалого співробітництва.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...