Мед Атлант

Українці з донорськими органами підкорять Говерлу

28 вересня люди з пересадженими органами підкорюватимуть Говерлу.

Група із 100 осіб, у складі якої будуть люди з пересадженими органами, їхні рідні, деякі з яких поділилися своєю ниркою чи частиною печінки заради порятунку близьких, лікарі-трансплантологи, представники МОЗ України та комітету ВР з питань здоров’я нації, громадські активісти та журналісти піднімуться на найвищу гору України – Говерлу.

Важливою складовою культури донорства є інклюзія людей, яких врятувала трансплантація, аби вони відчували себе вільними, активними та інтегрованими в соціум, — розповідає Ірина Заславець, організаторка заходу та голова ГО «Всеукраїнська платформа донорства “іDonor”». — Саме тому ми вирішили реалізувати соціальний проект – підкорення Говерли українцями, які живуть із донорськими органами.

Нині в Україні близько 1 500 пацієнтів живуть з пересадженими органами.  5 000 українців щороку потребують трансплантації, яка може врятувати їх життя. Та, на жаль, держава не створює жодних умов для своїх громадян.

Учасники акції просять уряд прискорити запуск трансплантації в Україні (згідно нинішнього закону з 2020 року трансплантація буде знову заблокована) і закликають суспільство не відмовлятися від пожертви органів у разі раптової смерті, адже “трансплантація – це благо, акт милосердя, завдяки якому продовжують битися серця сотень тисяч людей на планеті, і зокрема кількох десятків тих, хто підніметься на Говерлу”.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...