Мед Атлант

В Івано-Франківську вшанують жертв Чорнобильської катастрофи

14 грудня  в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

В Івано-Франківську 13-14 грудня біля пам’ятника «І мертвим, і живим, і ненародженим чорнобильцям Прикарпаття», що знаходиться на вулиці Незалежності, а також в Богослужбовій каплиці Святого Василія Великого ПЦУ пройдуть поминальні заходи – так вшанують жертв Чорнобильської катастрофи.

13 грудня до пам’ятника уже традиційно покладуть квіти й запалять свічки пам’яті.

Довідково.

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС  відзначається щорічно 14 грудня у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції, що на Київщині, сталася найбільша в історії людства техногенна катастрофа – Чорнобильська аварія. Лише завдяки самопожертві ліквідаторів наслідків катастрофи, багато з яких заплатили за це власним життями і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. За різними даними, протягом лише одного місяця після Чорнобильської катастрофи від отриманого опромінення загинуло від 30 до 200 пожежників і працівників АЕС. На початковому етапі зусиль з мінімізації наслідків величезного викиду радіоактивних речовин до робіт залучалися військовослужбовці строкової служби. Пізніше, влітку 1986 і далі, величезний обсяг робіт виконували залучені військові запасу та вільнонаймані працівники. За неповними даними, через чорнобильський майданчик пройшли понад 600 тисяч осіб. Працювали вахтовим методом —  приїздили одні, отримували максимально допустиму дозу радіації й їхали назад. На зміну приїздили інші.

Спорудження “укриття” у вигляді арки над зруйнованим реактором Чорнобильської АЕС розпочалось у 2012 році. Його ширина становить 257 метрів, довжина – 150 і висота 108 метрів. Вага конструкцій сягає 29 000 тонн. Щодня над будівництвом арки працювало близько 3000 осіб.

29 листопада 2016 року було завершено насування арки. Будівництво нового саркофагу, який розрахований на 100 років, тривало 4 роки і коштувало 2,15 млрд доларів.

Читайте також: 12 фактів про Чорнобильську катастрофу.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...