Мед Атлант

Пилу не буде: у Стриганцях керівництво кар’єру презентувало проєкт заводу з видобутку вапна

16 лютого, керівництво ТОВ «Стриганецького кар’єру» зустрілося з мешканцями Стриганців, що три тижні перекривали дорогу  в селі.

Ілля Марчевський, інвестор, основний власник ТОВ «Стриганецький кар’єр», розповідає, що у Стриганцях планують побудувати завод з виготовлення вапна. Наразі видобутий вапняк везуть на переробку в Бовшів, де є старі пічки. А решту – продають. На такому продажі заробіток мінімальний.

Реалізуватимуть проєкт разом із італійською компанією «Квалікал». Передбачено, що тут спорудять чотири печі. Це категорично не схвалюють жителі села.

«Проєкт дорогий, та ми вважаємо, що це матиме вагомий економічний ефект. Так, зменшиться рух машин по селу. У результаті реконструкції ми ставимо аспірацію на все, а це зробить виробництво абсолютно європейським – з датчиками, контролем. Проєкт буде прибутковим і для нас, і для громади села», – зауважує Ілля Марчевський.

З його слів, на жаль, у селі розповсюджують плітки про страшні викиди та реагенти. Це немає стосунку до роботи підприємства. Ілля Марчевський сподівається, що мешканці та керівництво таки знайдуть спільну мову, і проєкт реалізують.

Інвестори придбали ТОВ «Стриганецький кар’єр» у 2017 році. На ньому ще старе обладнання без аспірації. Нові власники поставлять сучасне з Європи. Окрім цього, якщо завод таки побудують, підприємство щороку сплачуватиме по 4 млн. податків Стриганцям та Довгому.

Як стверджує Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги, яка теж прибула на зустріч з громадою, будівництво печей за італійським проєктом не матиме негативного впливу на середовище.

«Саме вапно є екологічним матеріалом, його використовують у різних галузях: металургії, побуті, косметиці, медицині», – каже Тимочко. З її слів, єдина проблема, що виникне в процесі виробництва, – пил. Він може розноситися на ліс та село. Проєкт передбачає систему фільтрів, яка вловлюватиме цей пил і перетворюватиме на вапняну масу.

«Італійці привезли проєкт, який абсолютно унеможливлює потрапляння пилу в навколишнє середовище», – підкреслює Тимочко.

Окрім цього, в обладнання заводу вмонтують датчики, що вловлюють кількість речовин, які потрапляють у довкілля. За цим можна спостерігати онлайн через додаток. За словами еколога, це перше підприємство в Україні, де облік викидів вмонтований в саме обладнання.

Попередньо зустріч керівництва та мешканців мала бути в Будинку культуру, однак жителі вирішили інакше: всі вирушили на місце до сільської амбулаторії. Тут Карло Селла, голова правління заводу «Квалікал», презентував компанію та проєкт комплексу, у доповіді звернув увагу на роботу печей та фільтрів. З його слів, таких підприємств у світі вісім. А проєкт зроблений за всіма європейськими стандартами. Щоправда, мешканці не бажали слухати ні спікера, ані еколога. Мовляв, печі їм взагалі непотрібні, хай їх будують деінде. А словам, що виробництво, нешкідливе, не вірять.

 

Ось як аналогічний завод працює в Німеччині:

Богдан Малиновський, мешканець Стриганців, розповів, що громада бажає, аби дотримувалися норми Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». З його слів, будівництво заводу їм нав’язують замість того, аби будувати тут курорт.

«Люди виступають проти незаконної роботи кар’єру і недотримання елементарних норм і законів. Незаконність у тому, що вони (керівники – ред.) залізли на територію, вивозять і завозять матеріали вночі, нема обліку вивозу надр», – каже пан Богдан.

Громада села звернулася в районну раду, РДА з проханням припинити будівельні роботи, а також створити комісію, аби перевірити діяльність підприємства. Звернення підписали близько 600 людей.

Також пан Богдан пояснив: більшість жителів села займається городництвом. Через відходи виробництва продукти ніхто не купуватиме, адже вони будуть непридатними. А щодо майбутніх надходжень у бюджет сіл, то мешканці їх не потребують, мовляв, здоров’я за гроші купити не можна.

Наразі мешканці вирішили, що створять робочу групу, аби вирішити всі проблемні питання.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...