Мед Атлант

#МІСТО і його жіночі імена

Франківськ – місто, яке любить пишатися своєю історією та великими людьми, які тут жили, працювали чи просто були проїздом. І, в принципі, то не є погано. Сьогодні ж ми проведемо невелику екскурсію саме по жіночих топонімах нашого міста.

Забіжимо наперед і скажемо, що їх, насправді, зовсім не багато, а як це все виглядає в натурі – дивіться на фото.

Отож, чи не наймасштабніша “жіноча” споруда – 15 вересня 2017 року обласній філармонії присвоєно ім’я Іри Маланюк. До речі, саме Іри, бо сама оперна співачка наголошувала, що “Ірина” – то російський варіант.

 

Івано-Франківський академічний обласний театр ляльок носить ім’я відомої поетеси та освітянки Марійки Підгірянки. Перейменували театр у лютому 1991 року, і добре зробили, бо до цього він носив ім’я Павлика Морозова.

 
Ще одна споруда міста, яка носить жіноче ім’я – це Початкова школа імені Софії Русової. Сама жінка розробила цілу методику патріотичного виховання дошкільнят і в школі її твердо притримуються, хоч інколи й переборщують, за що бувало потрапляли в неприємні ситуації.

Тепер щодо вулиць
Ім’я найзнаменитішої галицької кулінарки Дарії Цвєк носить невеличка вуличка, де вона колись жила. Вона є боковою вулиці Сагайдачного і до 2010 року називалася просто Голуба

Вулиця, яка названа на честь знаної письменниці та борчині за жіночі права Ольги Кобилянської, знаходиться у середмісті. І це ім’я вона носить ще з 1950 року. До речі, останній тиждень її мешканці погрожують вийти на протести, якщо там не полатають ями.

Ще одна вулиця у середмісті носить ім’я оперної співачки Соломії Крушельницької, звісно, знаходиться вуличка поблизу філармонії. Хоча і вуличкою її назвати важко – на ній є всього чотири будинки.

Ольга Дучимінська – письменниця, поетеса, журналістка і активна організаторка жіночого руху в Галичині, її іменем названа вулиця в мікрорайоні Гірка. Вулицю переіменували у 1993 році, до того вона носила назву Сєрова.

Ще одна жіноча вулиця на Гірці, яка паралельна вулиці Дучимінської, названа на честь Уляни Кравченко. Вона теж була знаною свого часу письменницею та організаторкою жіночого рух, а ще палкою прихильницею Івана Франка. Вулиця отримала нове ім’я теж у 1993 році, а до того носила назву Марата.

І не повірите, ще один жіночий топонім в тому ж мікрорайоні – вулиця Наталі Кобринської. Кобринська відома як зачинателька жіночого руху в Галичині, її взагалі полюбляють називати першою українською феміністкою.

Олена Кисілевська теж відома як письменниця, журналістка та громадська діячка. На її честь названа одна з вулиць на Каскаді. Своє теперішнє ім’я вулиця отримала у 1995 році, а до того називалися вулицею 8-го березня.

Ім’я Слави Стецько відоме, напевно, всім. Політична діячка, журналістка, співорганізатор Червоного Хреста УПА, жіночої мережі і юнацтва ОУН, Антибільшовицького блоку народів (АБН). Голова ОУН(б) (1991—2001). Перший лідер партії Конгрес Український Націоналістів (КУН). Депутат Верховної Ради України другого, третього і четвертого скликань. Ну і ще люблять додавати – дружина Ярослава Стецька. Вулиця, яка названа на її честь, сполучає вулиці Коновальця і Бандери, нову назву вона отримала у 2003 році, до того часу це була вулиця Степана Тудора.

Ще одна дуже цікава персона Софія Галечко, в роки Першої світової вона була хорунжою у лавах Українських Січових Стрільців. Відзначилася у бою за Маківку і двічі була нагороджена “Медаллю за хоробрість”. Вулиця Софії Галечко – невелика, вона бокова від вулиці Карпатської Січі. Теперішнє ім’я вулиця отримала у 1993 році, а до того називалася Зої Космодем’янської.

P.S. Ми не претендували на те, аби зробити повну збірку жіночих топонімів міста, хоча, це було б не погано. Тож якщо знаєте ще якісь вулиці чи заклади – пишіть нам.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...