Мед Атлант

Гучні ФБ-скандали Івано-Франківська 2019 року

З того часу, як інтернет увірвався в усі сфери нашого життя, теми й проблеми, які ми так звикли обговорювати між собою, зараз публічно висвітлюються в мережі. Цю тенденцію підхопив й Івано-Франківськ. Підбиваючи підсумки 2019-го, «МІСТО» пропонує згадати найгучніші ФБ-скандали минулого року.

Меню у франківській школі

У вересні минулого року в одній із франківських шкіл презентували нове меню за рецептами відомого кулінарного експерта Євгена Клопотенка. Однак вже того ж дня по обіді в мережі розгорнувся скандал – у «фейсбучній» групі «Франківчани» одна з мам школярів виклала обурливий допис про те, що «в шкільній їдальні приготували для зразка по три порції їжі за новим меню, сфотографували їх та відзвітувалися в потрібні органи», натомість дітям приготували зовсім інше. Так, замість апетитних чахобілі з куркою, салату з бурячком й сухариками та чаєм з липи школярів нагодували гречкою, капустою і маленьким шматочком м’яса.

Реакція користувачів не змусила себе довго чекати – допис поширили близько 600 людей, і скандал набрав розголосу. Тоді ж місцеві ЗМІ поспілкувалися з директоркою школи №25, яка пояснила, що гречка, яку подавали на обід, – теж з оновленого меню. А вже через деякий час автор скандальної публікації написала пост-спростування, в якому повідомила, що дирекція школи щиро зацікавлена у впровадженні нового харчування в школі.

Вчитель курить на уроці

Восени в Івано-Франківському вищому професійному училищі №13 вчитель курив у класі просто на уроці. На зауваження учня, хворого на астму, не реагував. Ба більше – ображав та навіть погрожував.

Учні училища виклали відео інциденту в інтернет. Традиційно коментатори розділилися на два табори, один з яких обурився діями педагога, а інший припускав, що діти самі спровокували конфлікт.

Тоді ж директор училища підтвердив, що відео справжнє і така ситуація дійсно була. Однак взявся захищати викладача, мовляв, у того був психологічний зрив. Сказав, що він хороший фахівець, до того ж важко вижити на зарплату в чотири тисячі гривень, а діти зараз непрості.

Сам же викладач стверджував, що його підставили – учні хотіли спровокувати його та зняти відео. Тоді ж він написав заяву на звільнення.

«У лукоморья дуб зеленый»

Осінь-2019. На уроці зарубіжної літератури вчителька ліцею імені Романа Шухевича віддала перевагу тим учням, які вивчили вірш відомого російського поета Олександра Пушкіна «Край лукомор’я дуб зелений» мовою оригіналу, – вони отримали додатковий бал. Допис про це поширила мама дитини, що навчається в тому класі. У ньому йдеться, що дитина вивчила вірш українською, а на уроці вчителька сказала підняти руку тим учням, які вивчили мовою оригіналу, і доставила їм по одному балу.

«Тих, хто вчив вірш українською, не питали, а ті, що па-рускі, – до оцінки ще плюс 1 бал. Це нормально?» – підсумувала питанням жінка свій допис. Відповіді були різноманітні – від висловлювань «Це нормально, не розпалюйте ненависть» до здивування і обурення діями педагога.

Ще один мовний скандал

На початку 2019 року користувачі соцмереж активно обговорювали інцидент, який виник у потягу «Миколаїв – Івано-Франківськ». Тоді військовослужбовець ЗСУ вимагав, щоб співробітницю потяга притягнули до відповідальності за відмову обслуговувати українською мовою.

Коли чоловік попросив працівницю ресторану потяга обслуговувати його рідною мовою, вона відповіла, що «у ніх в Ніколаєвє всє так гаварят».

Тоді пасажир звернувся до начальника потяга зі скаргою на працівницю та вимогою притягнути її до відповідальності. Це чоловік зняв на камеру та розмістив у соціальній мережі «Фейсбук».

Скандал одразу набрав розголосу, близько 60 тисяч переглядів на той час та неоднозначну реакцію коментаторів. Один із них зазначив: «Коли в Україні почнуть звільняти з роботи з формулюванням «невідповідність займаній посаді», і особливо з хлібних посад, всіх, хто не володіє або не використовує належним чином державну мову під час виконання своїх посадових обов’язків, от тоді ми побачимо якісь зміни в належному напрямку!»

Конфлікт у міській маршрутці

У жовтні в одній з франківських маршруток стався черговий конфлікт. Водій силоміць витягнув дівчину з автобуса і навіть трохи її пошарпав. Одразу знайшлися місцеві «блогери», які зняли інцидент на телефонну камеру та виклали в мережу.

На кадрах було видно, що чоловік застосував фізичну силу до дівчини та викинув її з автобуса. Щоправда, і сама дівчина не сиділа склавши рук – штовхалася та копала водія.

Дехто назвав дівчину неадекватною, деякі писали, що вона нібито сама довела чоловіка до застосування сили.

Загалом, поведінка і водія, і пасажирки викликала обурення коментаторів, а згодом в КП «Електроавтотранс» повідомили, що водія буде звільнено.

Тепло VS краса: хто кого

Наступний скандал розгорівся навколо дитсадка «Карпатська казка». Боротьба за нього розпочалась на початку вересня – тоді художник Василь Стефанишин повідомив, що у ДНЗ почали утеплювати стіни з унікальним зґрафіто. Написав він коротко і ясно: «Країна варварів… і дебілів! Знищують один із найкращих розписів міста».

Одразу після поширення цього допису активістами-цінителями мистецтва роботи призупинили – посадовці почали вивчати мистецьку цінність зґрафіто. Але це вже обурило батьків вихованців садочка, які бажали для своїх чад тепла, а не зґрафіто.

Конфлікт тривав близько двох місяців, і в підсумку вирішили зґрафіто поки не чіпати і змінити проєкт утеплення, якщо композицію визнають пам’яткою монументального мистецтва.

Франківськ, який треба берегти… Чи не треба?

Предметом публічного обговорення на інтернет-просторах стала конфліктна ситуація довкола перебування МІФу («Музей Івано-Франківська») в одному з приміщень комплексу палацу Потоцьких. Ініціаторка МІФу, активістка Марія Козакевич у дописі вказала, що «той, хто проти музею, той взагалі проти міста», і закликала не виселяти музей. Пост викликав хвилю обурливих коментарів.

Відповідь від керівника КП «Простір інноваційних креацій «Палац» Володимира Гайдара не забарилась – вже наступного дня на його сторінці з’явився допис, в якому він викладає свою точку зору на інцидент, а також розповідає про гірку історію реставрації одних із дверей палацу, які були взяті в роботу під егідою ініціативи «Франківськ, який треба берегти».

Як підтвердження на офіційній сторінці КП ПІК «Палац» опублікували відео, в якому Володимир Гайдар та архітектор-реставратор Ігор Панчишин розповідають про ці двері з доказами – їх було знищено. Відео дуже швидко розлетілося мережею та викликало обурення як місцевих активістів, так і звичайних користувачів ФБ. Згодом Марія Козакевич свою провину визнала, мовляв, недогледіла, та запевнила, що із рештою дверей такого не було.

Міст: бути чи не бути

Будівництво нового моста через Бистрицю-Солотвинську набуло широкого розголосу, в тому числі серед місцевих користувачів фейсбуку. Знайшлося чимало зацікавлених обговорити новий міст на Пасічну, на який чекає увесь Франківськ.

Під час будівництва очікуваного моста щоразу постають проблеми – то відкладають термін здачі, то зростає вартість. І якщо спочатку говорилося, що міст буде зроблений за кошти міського й обласного бюджетів, то зараз місцева влада сподівається на фінансову допомогу з державної казни.

Такі новини викликали цілу зливу дописів у регіональних ФБ-групах від франківців. У них вони висловлюють своє обурення стосовно ситуації навколо будівництва моста. У той же час мер запевняє, що міст все-таки буде.

А перед Новим роком знайшлися сміливці, які повісили поблизу будівництва моста банер з надписом «Моста Не Буде». Одразу знайшлося чимало охочих сфотографувати такий «витвір» невідомих та викласти пост в соціальні мережі. Міський голова Руслан Марцінків назвав такі дії чорним піаром.

Автор: Вікторія Пасайлюк   

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 31

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...