Мед Атлант

ТОП-10 фактів про українську мову

9 листопада в Україні відзначається День української писемності та мови. З цієї нагоди “МІСТО” пропонує 10 фактів про нашу мову.

 

1. Про походження української мови досі точаться суперечки. Точно сказати, коли вона зародилася складно, але відомо, що виникла українська мова однозначно раніше за російську, німецьку і турецьку. За даними вченого Василя Кобилюха, українська мова сформувалася ще в Х-ІV тисячоліттях до нашої ери й походить вона із санскриту. А перша згадка українських слів була у 448 р. нашої ери. Тоді візантійський історик Пріск Панійський перебував на території сучасної України у таборі гунського володаря Аттіли і записав слова “мед” і “страва”. 

2. Українська мова – одна з наймилозвучніших мов світу. 1934 року в Парижі на лінгвістичному конгресі провідні фахівці визнали українську мову третьою з-поміж усіх мов (після французької та фарсі) за мелодійністю, лексичним і фразеологічним багатством, величезними словотвірними можливостями, синтаксичною гнучкістю. У Швейцарії на схожому форумі, де головними критеріями оцінки були евфонічна система мови, її мелодійність і милозвучність, українську мову було названо другою після італійської.

 

3. Відомого письменника Івана Котляревського назвають основоположником нової української мови. Саме після видання «Енеїди» Котляревського українську мову офіційно визнали літературною. 

4. Сучасна українська мова має близько 256 тис. слів. Найбільша кількість слів в українській мові починається на літеру «П». Натомість найрідше українці вживають літеру «Ф», здебільшого в запозичених словах. Про молодіжний сленг в Україні «МІСТО» раніше підготувало сюжет. 

5. Українська мова має спільну лексику з декількома мовами сусідніх країн:

  • 84% – білоруська;
  • 70% – польська;
  • 68% – сербська;
  • 62% – російська.

6. Наша мова особливо багата на зменшувально-пестливі слова. Навіть слово «вороги» в українській мові має зменшувальну форму – ВОРОЖЕНЬКИ. 

наліпки - vgontaПрикладом цього служить уривок з «Кобзар» Т. Г. Шевченка – «Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці».

7. В Україні є особливі слова – паліндроми. Це такі собі «дзеркальні» слова або вирази, які можна читати як зліва направо, так і навпаки. Як приклад – «Я несу гусеня». 

8. Наша мова також дуже багата на синоніми. У виданні «Короткий словник синонімів української мови» подано 4279 синонімічних рядів. Найбільшу кількість синонімів має слово «бити» – аж 45 синонімів, а «горизонт» – 12 синонімів. 

9. До середини ХІХ століття українську мову найчастіше називали «руською мовою». «Русинською мовою» вперше українську мову («руську мову») назвали поляки (це польський прикметник від попередньої самоназви українців «русини»). 

10. В українській мові, на відміну від решти східнослов‘янських мов, іменник має 7 відмінків, один з яких – кличний.  Крім нашої кличний відмінок існує ще в трьох мовах – латині, грецькій та санскритській граматиках.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...