Мед Атлант

У Франківську до Всесвітнього дня донора провели благодійну акцію

Благодійна акція “Крапля крові дарує життя” стартувала у Прикарпатському обласному центрі служби крові. Її провели до Всесвітнього дня донора крові, який відзначають 14 червня.

За словами медичної директорки закладу Ірини Федик, здати кров у перший день акції прийшли понад 60 людей, пише Суспільне.

У Всесвітній день донора у Прикарпатському обласному центрі служби крові вишикувалася черга з охочих взяти участь в акції. Серед тих, хто прийшов здати кров та її компоненти, – волонтери, спортсмени, лікарі та інші жителі Івано-Франківська.

Анастасія Радчук працює в обласній філармонії імені Іри Маланюк. Дівчина розповідає, у вільний від роботи час займається волонтерством – плете маскувальні сітки для бійців. Кров жінка здавала вже понад десять разів.

“Кров треба здавати постійно. Бо якби там не було: чи війна, чи мирний час, завжди є хвороби, які ніхто не скасовував. Якщо є можливість і дозволяє здоров’я – це потрібно робити”, — каже Анастасія Радчук.

Постійним донором обласного центру служби крові є стронгмен та рекордсмен України Володимир Пиндус. Він разом з іншими спортсменами що три місяці приходить здавати у центр кров.

“Ми повинні допомагати одне одному, бо здача крові – це чиєсь врятоване життя. До того ж, оскільки я спортсмен — це постійний контроль аналізів, постійний контроль на поширені хвороби. Тобто, коли ти здаєш кров, то безкоштовно робиш аналізи”, — розповідає Володимир Пиндус.

Медична директорка обласного центру служби крові Ірина Федик каже, у перші місяці повномасштабної війни була значна потреба у донорській крові. Проте зараз у резерві її достатньо – є усі групи та резуси, а також компоненти. Зі слів Ірини Федик, донори медзакладу регулярно поповнюють запаси.

“У порівнянні з минулим роком видача компонентів у нас — на тому ж рівні. Тобто я не можу сказати, що є гостра потреба чи дуже широко зараз застосовують компоненти. Це свідчить про те, що до нас поступають стабільні військовослужбовці, які наразі не потребують корекції компонентами крові. Але ми маємо договір з військовим госпіталем зокрема, тому тримаємо руки на пульсі”, — каже Ірина Федик.

За її словами, благодійна здача крові у медзакладі триватиме тиждень.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...