Мед Атлант

У парламенті Чехії комітет у закордонних справах визнав режим рф терористичним

У Чехії парламентський комітет у закордонних справах ухвалив резолюцію, у якій визнав нинішній російський режим терористичним.

Про це пишуть “Чеські новини”.

Документ, зокрема, засуджує широкомасштабні атаки на мирне українське населення та ключову інфраструктуру. Резолюція також не визнає результатів так званих “референдумів” щодо приєднання окупованих територій чотирьох областей України до Росії. За проголосували 12 із 14 нардепів.

“Комітет у закордонних справах “відповідно до резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи визнає чинний російський режим терористичним”, — йдеться в четвертому пункті резолюції.

Народні депутати заявили, що основною ціллю останньої хвилі атак РФ стали урядова та енергетична інфраструктура значної частини України, а жертвами стали десятки мирних жителів. За словами законодавців, атаки викликають обмеження або припинення постачання енергії, води чи тепла в кількох регіонах і загрожують цивільному населенню.

Обстріли та дислокація військових частин у районі Запорізької АЕС є загрозою для мирного населення не лише на території України, йдеться також у резолюції.

“Прямі чи непрямі загрози застосування ядерної зброї, а також неправдиві та необґрунтовані звинувачення України щодо планів застосувати зброю масового ураження, є небезпечною ескалацією напруженості та загрозою для загальноєвропейської безпеки”, — відзначили нардепи.

У резолюції комітет також зазначає, що Росія відмовляє українському народу в праві на власну ідентичність і незалежне існування. За словами нардепів, дії російських військ та інших збройних формувань, створених за підтримки російської влади, мають ознаки воєнних злочинів і злочинів проти людяності, а винні в них мають бути покарані.

Комітет також підтримує зусилля міністра закордонних справ Яна Ліпавського щодо створення спеціального трибуналу для переслідування злочину агресії, а також розслідування під керівництвом Міжнародного кримінального суду.

Крім того, депутати закликали міжнародне співтовариство неухильно підтримувати Україну та висловили підтримку та вдячність уряду за гуманітарну, економічну, політичну, дипломатичну і військову допомогу країні, яка піддалася нападу. Вони також підтримали зусилля чеської дипломатії переглянути відносини з Росією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...