Мед Атлант

У ЗСУ розповіли, що потрібно Україні для захисту від іранських ракет, які купує рф

Росія закуповує в Ірану балістичні ракети, принцип дії яких схожий на ракети типу “Іскандер”. Водночас система ППО України розрахована на боротьбу з літаками та крилатими ракетами, а балістичні ракети система ППО не може збивати в такій кількості, як літаки.

Про це в етері Суспільного заявив полковник ЗСУ Роман Світан.

За його словами, росіяни використали до 80% своїх балістичних ракет типу “Іскандер”. У них було десь 700-800 штук, зараз залишилося трохи більше ніж 100.

“Такі ж ракети зараз Росія хоче закупити у Ірану. Це Fateh-110 300-кілометрові та Zolfaghar 700-кілометрові. Принцип приблизно один і той самий, бойова частина трохи більша у іранських ракет. Ми розуміємо, з чим маємо справу”, — сказав військовий.

За словами Світана, знищувати такі ракети оптимальний варіант у точках запуску, знищуючи і склади ракет, і особливо пускові установки, оскільки кількість ракет може налічуватися сотні, а пускових установок десятки не більше.

“Іранці не передадуть великої кількості пускових установок та ракет, у т.ч. такого плану, оскільки вони самі не можуть в такій кількості виробляти їх, як та сама Росія. Якщо Росія виробила до 1000 штук максимум, то Іран приблизно стільки ж, якщо не менше. А пускові установки доволі дефіцитні. Тому один з варіантів знищення такого роду ракет — це пускові установки”, — сказав він.

Військовий пояснив, що є два основні типи ракет:

  • балістичні ракети (Іскандер, Fateh, Zolfaghar), вони піднімаються вертикально вгору до космосу, а звідти по балістичній траєкторії боєголовка, розганяючись, вражає ціль практично вертикально.
  • крилаті ракети (Х-101, Х-555), які більше схожі на маленькі літаки.

“Наші системи ППО розраховані саме на боротьбу з літаками та крилатими ракетами, схожими на літаки. А балістичні ракети система ППО не може збивати в такій кількості, у якій може працювати по літаках. Різниця іноді в десятки разів. Сама по собі система ППО — це система проти літакового типу літальних апаратів”, — сказав Світан.

За його словами, ракети типу “Іскандер” можуть збивати спеціалізовані протиракетні системи типу THAAD, Patriot.

“Ще може їх брати у певній кількості та певній дальності та висотах це IRIS-T SLM та NASAMS. У нас дуже мало такого роду систем, ми не зможемо прикритися повністю від ракет, припустимо, іранських”, — зазначив офіцер і додав, що зараз президент та Міноборони проводять переговори щодо постачань італійсько-французької протиракетної системи SAMP/T​.

За словами Світана, у Франції є близько 40 таких систем, в Італії — близько 20.

“Якщо вони з нами поділяться, то ми зможемо навіть десятком цих систем прикрити наші кордони з Білоруссю та РФ. Це один вихід. А другий це збільшення постачання систем ППО HAWK. Їх теж дуже багато. І перекривання однією системою іншої, а ракет до них вироблено понад 40 тисяч, вони зняті з бойового чергування в більшості країн. Якщо ми їх отримаємо, зможемо перекрити один з ешелонів нашого повітряного простору”, — сказав військовий.

Він наголосив, що оптимальний варіант — знищувати балістичні ракети разом з установками, а для цього потрібні ракети типу TOMAHAWK або типу HARM, але з більшою дальністю, хоча б 300 км.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...