Мед Атлант

На Прикарпатті зросла захворюваність на кашлюк

Від початку 2024 року в Івано-Франківській області зафіксували 878 випадків захворювання на кашлюк. Серед них 845 — у дітей. За аналогічний період 2023 року недугу виявили у трьох жителів області.

Про це у коментарі Суспільному повідомила заступниця генерального директора Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб Тетяна Джус.

За її словами, пік захворюваності на кашлюк припав на травень. Тоді недугу виявили у майже 300 людей. Влітку ріст інфікування зменшився: у серпні медики зареєстрували 42 випадки кашлюка.

“З 878 випадків 845 — це діти до 17 років. Переважно хворіють у віці 5-14 років. Це приблизно 58%. Сподіваємося, що до кінця року будуть просто спорадичні випадки, ідентичні, характерні для попередніх років”, — говорить Тетяна Джус.

Серед інфікованих кашлюком майже 50% — провакциновані. Перебіг захворювання у них був середньої важкості. Невакциновані чи з порушеннями календаря щеплень хворіли значно важче, каже Тетяна Джус.

“Ці діти набагато довше отримують стаціонарне лікування, ніж вакциновані діти. В нас зараз якраз іде етап “наздоганяючої” компанії щеплення від дифтерії, кашлюка і правця. Вакцина є в достатній кількості. Тому тим дітям, які не отримали повний курс щеплень від кашлюка або взагалі не вакциновані, ми рекомендуємо провакцинуватися, поки ще зараз такий сезон, що немає грипу, гострих респіраторних вірусних інфекцій”, — каже заступниця генерального директора Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

З її слів, більшість хворих — це жителі Івано-Франківського району, решта — Надвірнянського та Калуського.

Що таке кашлюк і як він передається

Кашлюк (коклюш) — це бактеріальне інфекційне захворювання, що перебігає під виглядом затяжного бронхіту, з тяжкими нападами кашлю. Хвороба легко поширюється від людини до людини переважно повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. На нього хворіють здебільшого діти та підлітки, але занедужати можуть також й дорослі.

Найбільш небезпечним кашлюк є для немовлят, у яких хвороба може викликати апное — тимчасову зупинку дихання. Крім того, недуга може спровокувати ускладнення та смерть. Старші діти та дорослі зазвичай одужують від кашлюка, але сама хвороба є дуже виснажливою та сильно ослаблює організм.

Симптоми кашлюку

Хвороба починається через 3-14 днів після інфікування. У цей час хворий — дуже заразний. Наприкінці цієї фази з’являється нападоподібний спазматичний кашель аж до почервоніння обличчя, сльозотечі, також він має характерний свист.

Напади кашлю частіше стаються вночі, і за тижні хвороба дуже виснажує хворого. Під час кашлю може відходити мокротиння. Цей період продовжується до восьми тижнів. Одужання зазвичай триває від двох до шести місяців.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...