Мед Атлант

Більшість — з військовими: скільки шлюбів зареєстрували в Івано-Франківську під час війни

У 75% шлюбів, які зареєстрували від 24 лютого 2022 року у відділі державної реєстрації актів цивільного стану в Івано-Франківську, нареченими були військовослужбовці. Загалом від початку повномасштабного вторгнення до вересня 2024 одружилися 6779 пар.

Про це у коментарі Суспільному розповіла начальниця відділу ДРАЦС в Івано-Франківську Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Леся Семченко.

Є пари, де обоє наречені — військові

За вісім місяців 2024 року в Івано-Франківському відділі ДРАЦС обмінялися обітницями 1490 пар, розповідає начальниця відділу Леся Семченко. З її слів, здебільшого у парах, які реєстрували шлюб, військовими були чоловіки, але бувало, де обоє — військовослужбовці.

“До прикладу, наречена — військова медикиня, а наречений служить у ЗСУ. Дехто приходить із відпускним квитком. Тобто вони самі заявляють про те, що перебувають у відпустці і їм потрібно повертатися до певної дати до своєї частини, тому вони не мають багато часу. І ми обираємо день для церемонії або одружуємо тоді, коли пара прийшла до нас”, — розповідає Леся Семченко.

“Зриваємося” і плачемо всі”

Начальниця відділу ДРАЦС Леся Семченко каже: працівникам важко стримати емоції, коли одружуються військові.

“У нас під час обрядів з військовослужбовцями плачуть усі. Разом з ведучою, разом з реєстратором. Стало якось за “душу брати” набагато більше, ніж до війни. Звичайно, кожен реєстратор співпереживає з парою, яку одружує. Скажу навіть про себе особисто. Це є такі проникливі почуття, де ти за них переживаєш і вітаєш з відкритою душею, зі щирим серцем. Військові бувають дуже втомлені, інколи вже на протезах. Ось буває таке, що “зриваємося” і плачемо всі, бо плаче родина, плаче мама, плаче тато”, — говорить Леся Семченко.

“Наші люди тепер одружуються у вишиванках”

Бійці не завжди обирають військову форму для реєстрації шлюбу, часто вони одружуються у вишиванках.

“Хто прибуває у відпустку, навпаки, хоче зняти форму і відчути себе вільніше. Цього року наречених менше у військовій формі порівняно з минулим. Наші люди тепер одружуються у вишиванках. Такий одяг обирають частіше за звичайну білу сукню і костюм із краваткою”, — розповідає Леся Семченко.

Кількість урочистих церемоній зменшилася у воєнний час

Провести державну реєстрацію шлюбу можна урочисто з музикою або за скороченим обрядом.

“Скорочений обряд не є менш урочистим. Наречені, звичайно, можуть із собою мати такі елементи як обручки, шампанське чи вишитий рушничок. А буває, що пара просто приходить удвох з перснями та фотографом, який фіксує для них цю мить”, — каже начальниця відділу ДРАЦС в Івано-Франківську.

Кількість урочистих церемоній зменшилася у воєнний час. Обирають їх зазвичай тоді, коли є багато гостей.

Їм хотілося приїхати й весь цей процес пережити

За словами Лесі Семченко, у 2022 році одна з пар одружилася через відеозв’язок, тоді наречена була в Івано-Франківську, а наречений — у війську.

“Війна тоді тільки почалася, всі — в стресах, ніхто не був готовий до цього. Хтось планував одружитися і зробив це, а хтось — не планував. У 2022 році згідно з Постановою 213Кабінету міністрів України виникла можливість організувати церемонію одруження через військову частину та командира”, — розповідає Леся Семченко.

Відтоді в Івано-Франківську таких випадків більше не було, хоча постанова досі чинна. Річ у тому, каже працівниця РАЦСу, що військовослужбовці бажають особисто бути присутніми на церемонії.

“Вже у 2023-2024 роках наші бійці почали йти у відпустки. Їм хотілося приїхати й весь цей процес пережити: подати заяву, традиційно піти до відділу ДРАЦС, одружитися та стати на вишитий рушничок”, — каже Леся Семченко.

Вона додає, що з 2023 року можна подати заяву до РАЦСу через застосунок “Дія”. У 2024 році відділ ДРАЦС в Івано-Франківську опрацював 303 такі заяви, а у 2023 — 406.

“Молодята можуть подати заяву дистанційно й оформити її навіть уночі. Ми бачили, що були такі, які подали о першій годині ночі”, — говорить начальниця відділу ДРАЦС.

“Полюють на дати”

Найбільше церемоній укладають у теплі пори року: від травня до серпня. Також є ті, хто “полюють на дати”. Серед таких пар популярною є дзеркальна дата, наприклад, 24.08.2024.

“Є молодята, що дотримуються нумерології. Тобто щось вичитують і їм треба саме цю дату, і бажано саме цю годину. Попри те, що 2024 рік вважається високосним, згідно зі статистикою бачимо, що це не налякало наших наречених”, — розповідає Леся Семченко

Бували випадки, коли церемонію переносили через те, що вона була призначена у піст.

“Молоді люди самі пішли, подали заяву. Обрали, наприклад, суботу. За день-два вже приходять, бо розповіли вдома батькам, а вони кажуть: “Та ви що, піст”. Тобто самі рідні стимулюють дітей передумати й перенести дату шлюбу”, — розповідає начальниця відділу ДРАЦС в Івано-Франківську.

Шлюб з іноземцем

У період повномасштабної війни франківки почали рідше одружуватися з іноземцями. Протягом 2024 року уклали 52 шлюби.

“Найбільше шлюбів у нас уклали з громадянами Польщі, Німеччини, Молдови, Італії та навіть Сполучених Штатів Америки”, — каже Леся Семченко.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...