Мед Атлант

У Бурштині голови громад обговорили пропозиції до Держбюджету-2025

З ініціативи Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України у Бурштині відбулися загальні збори Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України, під час яких обговорили фінансове забезпечення власних та делегованих повноважень в проєкті Закону України «Про Державний бюджет України на 2025 рік».

Голова Івано-Франківської громади Руслан Марцінків під час пресконференції наголосив:

«Ми знову мусимо захищати громади, тому що вони дуже допомагають ЗСУ. Кожна виділяє кошти, закуповує дрони, має соціальні програми. І зменшення доходів міських громад – це зменшення обороноздатності. Забрали силове ПДФО у громад. Але від того мільйон дронів у військових не з’явився. А громади й далі продовжують купувати і спрямовувати левову частку на потреби військових. До прикладу, Франківська громада понад 600 млн грн заклала саме на військові потреби. А зараз, якщо з 64% відсотків ПДФО заберуть 4% і введуть реверс та не повернуть силове ПДФО, то в громад буде ще менше коштів, а в хлопців – ще менше дронів. Таким чином Верховна Рада зменшує обороноздатність військових і не наближає перемогу, а віддаляє»

Народний депутат України Ігор Фріс наголосив на важливості пропозицій Асоціації міст України, які подав до проєкту Держбюджету-2025, а це зокрема:

1. Фінансова незалежність громад завдяки збереженню 64 відсотків ПДФО в бюджетах громад та врахування цієї пропозиції при формуванні Державного бюджету на 2025 р.

2. ПДФО від грошового забезпечення, винагород та інших виплат, отриманих поліцейськими та службовцями, повернути в бюджети громад, адже громади мають забезпечити належними умовами життя їхніх рідних, близьких, які потребую садочків, шкіл, медичної допомоги.

3. Гострою залишається проблема облаштування укриттів в навчальних закладах, харчування пільгових категорій та дефіцит освітньої субвенції. Територіальні громади попри всі фінансові втрати дофінансовують освітню сферу, проте без допомоги держави буде неможливо виконати вимоги.

4. Недопущення вилучення реверсу з бюджетів місцевого самоврядування.

5. Поверненні заборгованості з різниці в тарифах за послуги теплопостачання, гарячого водопостачання, водопостачання та водовідведення.

«Пріоритетом витрачання коштів територіальних громад Прикарпаття залишається підтримка Сил оборони. Із запланованих 932 мільйонів гривень муніципалітети вже витратили близько 600 мільйонів гривень. Військові потреби постійно зростають, і громади активно долучаються до допомоги армії. Ці показники є важливим аргументом при формуванні Державного бюджету на 2025 рік. Пропозиції Асоціації міст України щодо відновлення зарахування до місцевих бюджетів «силового» ПДФО, закріплення 64 відсотків ПДФО, забезпечення фінансування в повному обсязі облаштування укриттів та підтримки освітньої й медичної сфер дозволять громадам у наступному році утримувати темп допомоги військовим та при потребі швидко відновлювати критичну інфраструктуру», – підсумував Юрій Стефанчук

Також він підкреслив, що без належного фінансування громади не зможуть забезпечувати базові послуги у кризових умовах, підтримувати внутрішньо переміщених осіб та надавати соціальну підтримку, для прикладу, безкоштовне харчування для дітей.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...