Мед Атлант

Стенокардія: Інтервенційний кардіолог ЦМКЛ розповіла про небезпеки та фактори ризику хвороби серця

Тотальний стрес спровокував ріст стенокардії. Медики кажуть, що кількість хворих зросла практично вдвічі, більше того, ця хвороба помолодшала.

Інтервенційний кардіолог Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні (ЦМКЛ) Уляна Келеман розповідає:

«Стенокардія є захворюванням, яке виникає внаслідок гострої недостатності кисню в серці. Супроводжується раптовими гострими та ниючими болями у грудній клітці при фізичних навантаженнях. Болі можуть виникати і в стані спокою та часто іррадіюють в ліву руку, плече, нижню щелепу, шию або лопатку. У пацієнтів при цьому може бути пітливість, а також відчуття страху смерті».

Найчастішими безпосередніми провокуючими факторами стенокардії є фізичне навантаження або психо-емоційне перенапруження.

«Куріння, алкоголь, підвищений рівень холестерину в крові, малорухомий спосіб життя, хронічні стреси, перевтома, цукровий діабет, підвищення артеріального тиску також є причинами виникнення цієї ішемічної хвороби серця», – говорить Уляна Келеман.

Вплинула на зростання кількості пацієнтів зі стенокардією і війна.

«Молодшим є і вік хворих. Також стало більше пацієнтів серед ВПО, які тривалий час не мали доступу до лікувальних закладів», – каже інтервенційний кардіолог.

Лікування стенокардії може бути  медикаментозне або оперативне.

«У випадку, якщо пацієнти після адекватної медикаментозної терапії не відмічають покращення свого стану, тобто приступи повторюються, людина не може пройти певну відстань чи виконати звичайне фізичне навантаження, то такі хворі скеровуються для проведення подальшої діагностики», – пояснює Уляна Келеман.

Зокрема, пацієнту здійснюють коронарографію, яка дозволяє оцінити кровоплин коронарних артерій та виявити звужені чи перекриті судини. Згідно висновків цього обстеження, командою лікарів (кардіолог, інтервенційний кардіолог та кардіохірург) приймається рішення щодо подальшої тактики лікування пацієнта.

«Може бути продовжене медикаментозне лікування чи запропоноване пацієнту оперативне втручання, таке як стентування коронарних артерій, яке допомагає відновити кровопостачання по судині. Після цієї малоінвазивноїоперації пацієнти вже через декілька днів повертаються до звичного способу життя, не маючи симптомів стенокардії. В тому випадку, якщо під час коронографії виявили звуження не однієї, а декількох артерій, то таким пацієнтам може бути запропонована відкрита операція на серці – аорто-коронарне шунтування»,- говорить Уляна Келеман.

Стенокардія може мати негативні наслідки.

«Ця хвороба не є виліковна, би боремось тільки з тим, щоб стенокардія не перейшла в інфаркт міокарда. Бо якщо не здійснювати медикаметозне чи оперативне лікування, то буде саме такий негативний наслідок», – пояснює лікар.

Уляна Келеман дає поради пацієнтам щодо профілактики стенокардії:

«Відмова від шкідливих звичок, збільшення фізичного навантаження, дозована ходьба, заняття спортом, відмова від жирної та смаженої їжі, збільшення кількості овочів та фруктів у денному раціоні, контроль рівня артеріальної гіпертензії, цукру і холестерину в крові».

Інтервенційний кардіолог Уляна Келеман приймає у консультативній поліклініці ЦМКЛ. Для запису на консультацію/обстеження телефонуйте у контакт-центр:

+380951031030

+380670999111

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...