Мед Атлант

Грибні добавки: переваги, ризики та коли їх слід уникати

Грибні добавки вважаються такими потенційними перевагами для здоров’я, як зменшення стресу та підвищення імунітету. Хоча наукові дослідження щодо їх ефективності залишаються обмеженими, деякі люди інтегрують грибні добавки у свій розпорядок дня.

Що таке грибні добавки?

«Грибні добавки — це сушені та подрібнені гриби, які зазвичай продаються у формі капсул або порошку», — каже Даніель Келвас, доктор медичних наук, медичний консультант компанії R’s KOSO з виробництва пребіотичних напоїв у Чаттанузі, штат Теннессі. «Ці добавки пропонують спосіб отримати переваги грибів для харчування та здоров’я, не варячи та не вживаючи їх».

Традиційно використовувані в китайській медицині деякі види грибів, наприклад рейші та індичий хвіст, можуть принести певні переваги для здоров’я, включаючи зниження стресу, підтримку імунітету та підвищення розумової гостроти.

Деякі з найпопулярніших сортів грибів, які використовуються в добавках, включають:

  • Рейші (Ganoderma lucidum) використовували для лікування таких станів, як рак, хвороба Альцгеймера та діабет, хоча необхідні додаткові дослідження, щоб визначити ефективність грибів рейші в цих методах лікування.
  • Індичий хвіст (Trametes versicolor або Coriolus versicolor) використовувався для лікування легеневих захворювань у традиційній китайській медицині та схвалений у Японії як добавка для підвищення імунітету для осіб, які проходять курс лікування раку. Однак Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) не схвалило індичачий хвіст як засіб для лікування раку чи будь-якого іншого захворювання.
  • Шиітаке (Lentinula edodes) може захистити від вірусних інфекцій, таких як COVID-19. Дослідження 2022 року в Food Chemistry Advances показало, що споживання грибів шиітаке може бути корисним для лікування COVID-19 завдяки його противірусним, протизапальним та імуномодулюючим властивостям.
  • За словами Річардсона, левова грива (Hericium erinaceus) може зменшити симптоми тривоги, депресії та посттравматичного стресового розладу, мінімізуючи запалення та стимулюючи ріст нервів, що впливає на психічне здоров’я. Дослідження 2021 року в Journal of Food Biochemistry також показує, що левова грива може бути антиоксидантом із протираковими властивостями.
  • Згідно з результатами доклінічних досліджень кордицепс може мати протиракові, протидіабетичні властивості, проти втоми та старіння, згідно з дослідженням 2021 року в Frontiers in Pharmacology. Кордицепс купить можна у будь – якому спеціалізованому магазині.
  • Чага (Inonotus obliquus) може допомогти зменшити набряк і запалення та зміцнити імунну систему.

реклама

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...