Мед Атлант

Всесвітній день вишиванки: історія та традиції свята

Щороку,  в третій четвер травня, українці відзначають Всесвітній день вишиванки.

У цей день в різних країнах світу на навчання, роботу та просто на прогулянки люди вдягають вишиту сорочку, аби популяризувати носіння традиційного українського одягу, як повсякденного вбрання, якому не потрібен спеціальний привід.

Усе почалося зі студентської акції у Чернівцях близько 20 років тому, а потім перетворилося на загальнонаціональне свято.

Після початку повномасштабної війни українці стали більше цікавитися історією взагалі й історією одягу зокрема.

За останні роки вишитий одяг став частиною повсякденного образу багатьох – від політиків, блогерів, до школярів і студентів.

Ми звикли до поширеного вжитку слова вишиванка. Проте науковці та дослідники, які збирають старовинні зразки одягу для музеїв, знають, що їх називають вишитими сорочками.

Саме слова «вишита сорочка» використовують на позначення історичного елементу одягу.

А от слово “вишиванка” більшість словників кінця ХІХ – початку ХХ ст. використовують для опису процесу вишивання і для позначення декоративних речей з вишивкою.

Коли ми кажемо “вишиванка”, то уявляємо сорочку чи блузку завдовжки до пояса, з пишними рукавами і вишивкою на них. Вишиванка може бути і самостійним одягом, і поєднуватися з чимось.

Вишита ж сорочка була буквально сорочкою, натільною білизною, іншої білизни при цьому не було. Вона є частиною комплексу народного вбрання, основною і найпершою, але лише частиною.

Одяг у цьому комплексі нашаровується. На вишиту сорочку одягають багато інших елементів – плахти, спідниці, штани. При цьому сорочку видно на рукавах, на шиї, на подолі у жінок.

У цей день люди організовують різні цікаві акції, присвячені вишиванкам, зокрема й в соціальних мережах. Наприклад, публікують свої фотографії у вишитих сорочках або платтях під спеціальним тегом. У школах та університетах проводяться тематичні заходи, уроки та пари. Адже дітям та молоді важливо розповісти про один із символів української культури.
На навчання та на роботу українці також приходять у вишиванках. У цей день на вулицях міст та сіл можна побачити неймовірне різноманіття національного одягу. Підтримують ініціативу й публічні люди.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...