Мед Атлант

Чим багаті, тим і раді

Івано-Франківськ – місто, в якому стрімко розвивається будівельна галузь. Щороку тут споруджують все нові й нові житлові квартали. Ринок нерухомості пріоритетний для обласного центру, і кожна влада, розуміючи це, часто йде забудовникам на усілякі поступки. А що ж Івано-Франківськ і його мешканці отримують натомість?

Так, за січень-жовтень 2016 року підприємства Івано-Франківська виконали будівельних робіт на суму 672,2 млн грн, що складає 69% від загальнообласного обсягу. Також протягом січня–вересня 2016 року в місті й селах, підпорядкованих міській раді, здані в експлуатацію 979 квартир загальною площею 79,2 тис. м², у тому числі в обласному центрі – 771 квартира на 58,5 тис. м². Порівняно з січнем–вереснем 2015 р. загальна площа зданого в експлуатацію житла зменшилась у 2 рази.

Навколо активного розвитку будівельної галузі соціальна сфера й інфраструктура розвиваються в рази повільніше. Проте будівельні компанії – це представники приватного бізнесу, основне завдання яких – будувати якісне житло й дотримуватися умов містобудування. Також слід зазначити, що із суб’єктів будівельної галузі не тільки стягують загальноприйняті податки, а й залучають їх до пайової участі у створенні й розвитку інженерно-транспортної інфраструктури міста відповідно до вимог ст. 40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», тобто вони є платниками пайового внеску. Однак містяни б’ють на сполох, бо садочків, шкіл, зелених зон у місті катастрофічно бракує. Та чи варто нарікати на будівельні компанії? Може, причиною є нераціональне використання коштів органами місцевого самоврядування або відсутність стратегії розвитку міста чи нового генерального плану?

Головне – заплатити

Пайова участь – це внесок забудовника у розвиток інфраструктури міста. Кошти, які перераховують у бюджет, у результаті повинні використовувати тільки на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури – сфер, які забезпечують функціонування міста і необхідні для комфортного життя мешканців. Під інженерно-транспортною інфраструктурою маємо на увазі водопроводи, каналізацію, мережі теплопостачання, насосні водопровідні та каналізаційні станції, теплові пункти, наземні або підземні лінійні об’єкти для пересування людей, транспортних засобів. А соціальна інфраструктура – це об’єкти, призначені для задоволення соціальних, культурних, освітніх, медичних  потреб мешканців міста: садочки, школи, лікарні, заклади культури.

 

Залучення будівельних компаній до пайової участі передбачає чинне законодавство України. Процедура сплати пайового внеску обумовлена в положенні «Про пайову участь замовників будівництва у створенні й розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста» № 1231-38, що було прийняте рішенням Івано-Франківської міської ради від 18.10.2013 р. Воно передбачає, що 70% коштів, отриманих від сплати пайового внеску, спрямовують на розвиток соціальної інфраструктури міста, а 30% лишають на інженерно-транспортну.

Загалом, розмір пайової участі становить 7% від вартості будівництва для нежитлових споруд, а 4% – для житлових. При будівництві враховують загальну житлову площу або площу цілої будівлі, якщо йдеться про нежитлове будівництво. При добудовах враховують тільки площу частини об’єкта, що добудовується. При сплаті пайового внеску забудовник за власним зверненням повинен укласти тристоронній договір про пайову участь. Під час укладання договору останній спочатку сплачує 20%, а після введення об’єкта в експлуатацію – решту, гроші потрапляють до міського бюджету. Відповідно до статті 71 Бюджетного кодексу України сума пайової участі є складовою міської казни і її спрямовують на видатки з бюджету розвитку – будівництво, капітальний ремонт і реконструкцію об’єктів соціально-культурної сфери, житлово-комунального господарства. Розподіляють кошти відповідно до рішень міської ради.

Отже, завдання забудовника – сплатити внесок, а грошима розпоряджається міська рада, і власне депутати визначають, що є пріоритетом для громади – ремонт пологового будинку чи доріг.

Від сплати можуть звільнити

З 1 січня по 14 жовтня 2016 року за укладеними угодами про пайову участь замовників будівництва у створенні й розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста нарахований 51 млн грн пайового внеску. Сплачена сума становить 14 145 436,2 грн за 108 укладеними угодами про пайову участь.

Бачимо, що 29,3 млн грн досі в повітрі, бо не всі об’єкти наразі здані в експлуатацію. Зокрема, пайові внески складають:

  • від будівництва житлових будинків – 8 837 713,07 грн;
  • від будівництва нежитлових будинків – 806 595,88 грн;
  • від під’єднання до централізованих систем водопостачання та водовідведення – 5008,00 грн.

Також Івано-Франківська міська рада прийняла три рішення про звільнення й зменшення пайової участі замовників будівництва: №25 від 2.01.2016 року, №177-6 від 08.07.2016 року, №252-7 від 19.08.2016 року.

Звільнені від сплати пайової участі: 

  • ТзОВ «Житлово-експлуатаційне будівельно-виробниче підприємство «МЖК Експрес-24», щодо будівництва житлового будинку з торговими приміщеннями на розі вул. Бельведерської –Новгородської – 171 036,34 грн;
  • релігійна громада УПЦ КП «Всіх святих землі української», щодо будівництва багатоквартирного житлового будинку зі вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення на вул. В. Івасюка, 7 – 56 895,26 грн;
  • ТзОВ «Торговий дім «Інвестбудсервіс ЛТД», щодо будівництва багатоквартирного житлового будинку зі вбудованими торговими приміщеннями на вул. Гната Хоткевича, 65А – 270 127,20 грн;
  • Публічне акціонерне товариство «Івано-Франківський м’ясокомбінат», щодо будівництва мийки автоцистерн та вантажних автомобілів на вул. С. Петлюри, 10;
  • Ямницька сільська рада, щодопід’єднання до централізованих систем каналізації м. Івано-Франківська;
  • Циркін Іван Іванович, щодо реконструкції квартири №3 з добудовою на вул. Курінного Чорноти, 7;
  • Кіндрат Любов Миколаївна, Кіндрат Ярослав Михайлович, щодо реконструкції частини горища загального користування під творчу майстерню на вул. Галицькій, 15;
  • Савчин Василь Ярославович, Савчин Ганна Дмитрівна, Савчин Василь Васильович, Савчин Наталія Василівна, щодо реконструкції квартири №2 з добудовою на вул. М. Підгірянки, 25.

Також зменшили розмір пайової участі таким організаціям:

  • ТзОВ «Ексклюзив-Буд», щодо будівництва багатоквартирного житлового будинку з приміщеннями громадського призначення на вул. Гетьмана Мазепи, 72 (секція Г (II черга)), на вартість виконання робіт з перекладання дворової каналізаційної мережі будинку №58 на вул. Гетьмана Мазепи – 68 917,20 грн;

  • ТзОВ «Автостів», щодо будівництва крамниці автозапчастин на вул. Надрічній, навпроти вул. Церковної, на вартість виконання робіт з реконструкції ділянки водопроводу в сумі 293 874,00 грн;
  • фізичній особі-підприємцю Дорожівському Романові Дмитровичу, щодо будівництва багатоквартирного житлового будинку із закладами громадського призначення на вул. Горбачевського, 19-25, на вартість виконання робіт з прокладання мереж водопостачання та водовідведення – 240 838,40 грн;
  • ТзОВ «БК «Мельник», щодо  будівництва багатоквартирних житлових будинків з приміщеннями громадського призначення на розі вул. Вовчинецької – Коломийської (IV черга) та вул. Семеренка, 2А, на вартість виконання робіт з прокладання позамайданчикових мереж водовідведення – 1 249 332,40 грн;
  • ТзОВ «Інвестиційна будівельна компанія «Вертикаль», щодо будівництва багатоповерхових житлових будинків з приміщеннями комерційного призначення на вул. Угорницькій, 6, 6А та 8, на вартість виконання робіт з прокладання позамайданчикових мереж водовідведення – 570 878,40 грн.

Загалом звільнили від пайової участі трьох юридичних осіб на загальну суму 498 058,8 грн та зменшили суму пайового внеску п’ятьом замовникам будівництва на 2 423 840,40 грн.

На що витратили?

На жаль, не всі замовники будівництва сумлінно платять пайові внески, чимало з них ухиляються від цього. А в разі порушення умов відповідного договору замовник будівництва сплачує суму боргу із врахуванням офіційно встановленого індексу інфляції, 3% річних від суми заборгованості, а також пеню у розмірі 120% річних облікової ставки НБУ, що діє у період, за який нараховується пеня, від суми заборгованості за кожен день прострочення платежу. При невиконанні умов договору виконавчий комітет або фінансове управління має право звертатися в судові органи щодо стягнення коштів з боржників.

Попри те, що сума пайової участі є обов’язковою до сплати, адже це встановлено Законом України, аналізуючи відповідні угоди, помічаємо, що договір про пайову участь є дещо однобічним. Адже згідно з ним забудовник зобов’язаний сплатити пайовий внесок шляхом перерахування коштів у відповідний місцевий бюджет до прийняття об’єкта будівництва в експлуатацію, але при цьому простежити, на що витрачатимуть кошти і в який об’єкт інвестують, не може. Це дозволяє органам місцевого самоврядування зловживати своїми правами та використовувати гроші не за цільовим призначенням.

Приміром, незрозуміло, на що витратили 14 145 436,2 грн, сплачені в бюджет Івано-Франківська. Кошти акумулюються в бюджеті розвитку, але на які об’єкти їх витратили, з’ясувати досить важко. А положення про пайову участь, прийняте Івано-Франківською міською радою, передбачає, що в кінці кожного року мають формувати й оприлюднювати на сайті міської ради річний звіт про використання коштів пайової участі. Та все, що наразі ми бачимо на сайті, – це кілька показників у загальному річному звіті про використання бюджетних коштів, а про окремий звіт узагалі не йдеться.

Автор статті: Наталія Сербин

Стаття вийшла у 3 номері журналу “МІСТО”

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...